Încercările oamenilor moderni de a înţelege originea miturilor trebuie să plece de la studierea izvoarelor istorice. De fapt, abordarea ar trebui să fie similară studiului altor evenimente istorice, cum ar fi ascensiunea şi declinul Imperiului Roman. În acest caz, de pildă, pe lângă documentele “oficiale” ale statului roman, istoricii studiază şi sursele istorice contemporane independente, fie romane fie aparţinând altor popoare. Dacă am studia doar textele apologetice şi versurile închinate împăratului Nero, am ajunge la o concluzie radical diferită de cea reală care ţine cont de izvoarele independente.

O controversă divizează oamenii interesaţi de studierea fenomenului Iisus. Pe de o parte, creştinii devotaţi încearcă să dovedească că personajul istoric a existat cu adevărat pentru că astfel, cred ei, credinţa în el capătă legitimitate. Pe de altă parte, există oameni care cred că dacă dovedesc că acesta nu a existat cu adevărat, tot edificiul creştinismului se va fi prăbuşit.

Varianta pozitivă nu a putut fi demonstrată întrucât în afara textelor apologetice creştine, nu există dovezi istorice independente care să certifice existenţa unui astfel de profet obscur din Palestina, provincie romană în acele vremuri şi nici nu sunt prea multe speranţe că vor apărea acum, la aproape 2000 de ani de la evenimente. Varianta negativă este chiar mai greu de dovedit pentru că este greu de imaginat o mărturie istorică, de acum 2000 de ani care să nege fundamentele unei religii care s-a născut ulterior. Este ca şi cum am scrie acum referinţe despre inexistenţa unui profet contemporan nouă care peste sute de ani va constitui fundamentul unei alte religii, despre care acum nici nu avem habar.

Miza controversei este într-adevăr redutabilă dar nu cred că nu există şanse ca disputa să se finalizeze în vreun fel. De aceea consider că dezbaterea ar trebui să se mute către punerea acestui mit în contextul istoric potrivit acelor vremuri.

95 Responses to “Mitul Isus V – Iisus, personaj istoric?”

 1. paul Says:

  deci din nou judeci fara sa stii, nu sunt om religios, chiar am un disgust fata de tot ce tine de inventiile asupra divinitatii, ce vreau sa zic e ca doar suntem sclavii sistemului, bineinteles ca si de cel religios si educational si politic si economic, suntem doar niste furnici intrun mare labirint, poate am aberat(cu siguranta) dar problema nu e daca aflam adevaru despre isus, nu e important daca ajungem pe luna, important e sa fii fericit, dar din pacate din cauza religiei, din cauza crearii acestor diferente intre noi ca persoane dar si fata de natura, nea distrus complet, foamete, razboaie fie ele religioase ori pentru bogatii, si astea cum se rezolva? nu cred ca vine buda sa ne salveze, nici nu cred ca eu as putea sa o fac, nici nu vreau sa castig ceva din ceea ce fac, vreau doar sa stiu eu, sa ne lasam de prostii ca nu mai suntem copii, si sa privim adevaru in fata si sal infruntam(nu, nu mie frica de realitate), imi cer scuze ca nam transmis mesajul meu cum trebuia, dar ca orice om mai am multe de invatat. Iti doresc multa pace si dragoste :).

 2. Alex Says:

  Am impresia că îți tot schimbi discursul după cum bate vântul și continui să faci afirmații care pentru mine nu au nici o logică.

  Dacă vrei să te simți sclavul sistemului e problema ta. Eu aș spune că e jignitor pentru cei care sunt/au fost cu adevărat sclavi. Probabil iar o să-mi spui că-i doar o metaforă.

  Îți face ție plăcere să te victimizezi și-i tot dai cu foametea și cu războaiele și cu cât de mult te-a depărtat pe tine … nu știu exact ce, de alți oameni și/sau natură. Din punctul meu de vedere problemele astea îți aparțin și deci n-ai decât să le cauți singur rezolvarea. Eu nu mă simt depărtat de oameni sau de natură, iar foametea și războaiele au soluții relativ simple ( vezi mișcarea seculară, vezi umanismul ).

  Oricum nu văd legătura comentariilor tale cu articolul la care le-ai postat, așa că te invit să comentezi la subiect sau să-ți postezi întrebările filozofice pe alte site-uri.

 3. tugui,viorica Says:

  Sunt îngrozită să constat cum va permiteţi asemenea batjocură la adresa Mântuitorului.
  Vă transmit următoarele mărturii; Istoricul Iosif Flavius, in lucrarea sa “Antichităţi iudaice”, cartea XVIII, 3,3 si XX, 9,1 mărturiseşte în primul text din carte cunoscut şi sub denumirea de Testimonium Flavianum, urmatoarele: “Cam în acea vreme a trăit Iisus, un om înţelept, dacă putem într-adevăr să-L numim om. El era făcător de minuni şi învăţător al oamenilor care primesc cu plăcere cele adevărate. Şi a câştigat de partea Sa pe mulţi iudei şi pe mulţi eleni. Acesta era Hristosul. Chiar dacă Pilatus, datorită acuzaţiilor aduse de fruntaşii poporului nostru, L-a ţintuit pe Cruce, n-au încetat să-L iubească cei ce L-au îndrăgit de la început. Căci li S-a arătat a treia zi iarăşi viu, aşa cum au pretins profeţii trimişi de Dumnezeu, înfăptuind şi o mie de alte miracole. De atunci şi până astăzi dăinuie neamul creştinilor, care îşi trag numele de la Dânsul”
  Vezi şi traducerea pr. prof. dr. Vasile Mihoc, atr. cit. p. 12.

 4. Alex Says:

  Eu sunt îngrozit că sunt unii dispuși să creadă orice care li se pare lor că le confirmă ideile preconcepute.

  Citatul prezentat face parte dintr-un fragment mai lung pus sub semnul întrebării de istorici în ceea ce-i privește autenticitatea. Dacă vrei mai multe detalii poți începe să cauți de aici:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosephus_Flavius

  Este oricum foarte ciudat că un personaj care chipurile a atras atâta atenția maselor nu a atras atenția cronicarilor vremii.

 5. Deaconescu Says:

  De ce trebuie sa fim negativisti atunci cand nu avem argumente clare? Credinta nu este obligatorie,cuprinde insa un set de invataturi care pot forma o conduita de viata corecta si umana pe care toti am vrea sa o urmam pentru a fi fericiti! De ce trebuie sa-l contestam pe Iisus cand avem mai multe probe ca a existat decat ca nu a existat iar toate invataturile lui daca ar fi respectate nu am mai trai atat de rau langa si in compania tuturor talharilor care ne fura ne mint ne badjocoresc,nu spun ca nu trebuie sa gandim,sa cercetam sa evoluam;stiinta poate merge in paralel cu credinta atata timp cat nu se elimina si nu avem nici argumente clare nici solutii mai bune “LA MULTI ANI” si un viitor mai bun!

 6. Alex Says:

  “De ce trebuie sa fim negativisti atunci cand nu avem argumente clare?”
  Unde vezi tu negativiști ?
  Oricum argumentele sunt în articol. Ce ar fi să încerci să le combați în loc să înghiți tot mitul ăsta creștin pe nemestecate ?

  “Credinta … cuprinde insa un set de invataturi care pot forma o conduita de viata corecta si umana”
  Partea aia cu omorâtul cu pietre a copiilor neascultători ? Sau partea în care femeile trebuie să tacă și să-și vadă de treabă ? Sau poate partea în care se acceptă sclavia și este descris felul în care se poate omorâ în bătaie un sclav în așa fel încât să nu fie atrasă pedeapsa divină ?

  “De ce trebuie sa-l contestam pe Iisus cand avem mai multe probe ca a existat decat ca nu a existat”
  Numește una singură. Nu există absolut nicio dovadă istorică a existenței lui.

  “toate invataturile lui daca ar fi respectate nu am mai trai atat de rau”
  Nu a spus el că nu a venit să schimbe legea ci să o împlinească ?
  Oricum nu toate învățăturile lui sunt bune. Vezi partea aia cu îndepărtarea copiilor de părinți și a părinților de copii ca să ajungă pe tărâmul făgăduit. Și ăsta-i doar un exemplu.

  “stiinta poate merge in paralel cu credinta atata timp cat nu se elimina si nu avem nici argumente clare nici solutii mai bune”
  Știința contrazice religia și doar puternica disonanță cognitivă manifestată de majoritatea persoanelor în privința religiei le împiedică să realizeze această realitate.
  Deci argumentele sunt prezentate și soluțiile există. Religia a fost și continuă să fie o piedică în dezvoltarea omenirii și e timpul ca această piedică să dispară.

 7. Deaconescu Says:

  Dupa cum ai vazut m-am referit la credinta nu la religie,sa nu le confundam.Apropo tu nu crezi in nimic,nici in vizita unor extraterestri care ne-au vizitat candva pamantul? Atunci cum iti explici ca din toate animalee numai noi am evoluat,nu cumva am primit ajutor ? Tu ce crezi de fapt ? M-as simti foarte rau sa nu mai cred in nimeni si nimic!

 8. Alex Says:

  “Dupa cum ai vazut m-am referit la credinta nu la religie”
  Ești sigur că știi care-i diferența aia ?
  Oricum e ciudat cum se leapădă unii de religie imediat cum văd că părți din cartea lor cu povești conține și părți negative.

  “Apropo tu nu crezi in nimic”
  Poți face diferența dintre “a crede în ceva” și “a crede ceva” ?
  De unde știi tu ce cred și ce nu cred eu ?
  Faptul că nu cred povestea din mitul tău preferat nu spune nimic despre restul credințelor mele.

  “cum iti explici ca din toate animalee numai noi am evoluat”
  Exact la fel cum îmi explic de ce doar unii dintre oamenii care joacă la Loto câștigă. Nu-i nevoie de intervenția nici unui extraterestru. Mă distrează că te lași păcălit de orice idee trăsnită pe care o auzi.

  “M-as simti foarte rau sa nu mai cred in nimeni si nimic!”
  Mie îmi e milă de tine. Se pare că tu chiar nu crezi în nimeni și nimic, în afara zeului impotent pe care încerci să-l aperi. Doar așa ai putea ajunge la concluzia că în lipsa acelei credințe ajungi să nu mai crezi în nimeni și nimic.

 9. Flavius Says:

  Dovezi ale credibilatii Bibliei – http://despreisus.ro/Articles/ViewOne.aspx?ArticleId=28

  De ce ar trebui să creadă cineva că Biblia este de fapt adevărată? Nu s-ar putea ca Biblia să fie un fals? Nu s-ar putea să fie o carte veche de mitologii, plină cu scrieri fanteziste şi totuşi înşelătoare? De ce aş avea încredere în Biblie?

  de Charlie H. Campbell (original article)

  Acestea sunt întrebări pe care oamenii inteligenţi, critici şi gânditori, le pun în zilele noastre. Acestea sunt întrebările pe care eu obişnuiam să le pun despre Biblie. Noi trebuie ca şi creştini să fim în stare să răspundem la aceste întrebări (1 Petru 3:15). Deci, în acest material, doresc să împărtăşesc cu voi câteva din dovezile care cred că demonstrează că Biblia este cu adevărat ceea ce spune că este – Cuvântul inspirat şi credibil al lui Dumnezeu.

  Ceea ce doresc este să aduc în boxa martorilor, dacă doriţi, zece mărturii sau dovezi care toate mărturisesc acest adevăr. Rugăciunea mea este că dacă eşti deja un creştin, credinţa ta în Biblie să fie întărită, iar dacă eşti un sceptic, să îţi reconsideri scepticismul.

  Prima mărturie sau dovadă a încrederii Bibliei este…

  1. PROFEŢIA ÎMPLINITĂ

  Profeţia împlinită este ceva care deosebeşte Biblia de orice altă carte religioasă. Există 26 de cărţi religioase pe care oamenii credincioşi cred că sunt de inspiraţie divină (Vedele, Bhadvad-Gita, Mahabharata, Upanişadele, Coranul, Cartea Mormonilor, Tripitaka etc). Din aceste 26 de cărţi nici una, nici măcar una, nu conţine vreo profeţie împlinită!
  Biblia, este plină de sute de profeţii specifice şi detaliate care au fost scrise cu sute de ani înainte de împlinirea lor! De fapt, uimitor este faptul că 27% din Biblie (mai mult de 1 din 4 versete) conţine profeţii predictive la vremea când au fost scrise. Iar autorii Bibliei nu au prezis nişte lucruri vagi, ca Nostradam sau Jean Dixon (care apropo, s-a dovedit a nu avea dreptate în repetate rânduri), ci au foarte specifice. Luaţi în considerare cele peste 100 de profeţii diferite, dar foarte specifice, făcute cu privire la Mesia, despre care Vechiul Testament a profeţit că va veni.

  Vechiul Testament a prevestit cu sute de ani înainte, detalii foarte specifice despre: strămoşii lui Mesia, că El se va naşte din sămânţa lui Avraam (Gen.12:1-3; 22:18), din seminţia lui Iuda (Gen. 49:10), din casa lui David (2 Samuel 7:12), oraşul unde se va naşte (Mica 5:2), că El va veni când Templu încă va fi în picioare (Maleahi 3:1), că se va naşte dintr-o fecioară (Isaia 7:14), că va face minuni (Isaia 35:5-6), că va fi respins de poporul Său (Psalmii 118:22; 1 Petru 2:7), timpul exact în istorie când va muri (Daniel 9:24-26 – 483 de ani de la declaraţia de reconstruire a oraşului Ierusalim, din 445 î.Cr. – această profeţie s-a împlinit exact), cum va muri (Psalmii 22:16-18; Isaia 53; Zaharia 12:10), că va învia din morţi (Psalmii 16:10; Fapte 2:27-32) şi mai sunt multe altele. Toate aceste profeţii şi sute de altele au fost împlinite literar.

  Scepticul spune: “Poate creştinii au introdus aceste profeţii în Vechiul Testament după ce Isus a trăit.”

  În nici-un caz! Cum ştim? Astăzi există sute de manuscrise ale Vechiului Testament care sunt dinaintea naşterii lui Isus. Aceste copii străvechi ale Vechiului Testament, care datează din secolul 3 î.Cr., dovedesc că aceste profeţii cu privire la Mesia deja fuseseră făcute. În 1947 un copil cioban care îngrijea de oile tatălui său în Qumram, la nord de Marea Moartă în Israel, a făcut o descoperire uimitoare în timp ce căuta o oaie pierdută. Acolo în Qumram, într-o peşteră care fusese neatinsă timp de aproape 2000 de ani, el a descoperit o colecţie străveche de copii scrise de mână ale Vechiului Testament. Aceste suluri au fost ascunse de Eseeni, o sectă evreiască ce trăia în Qumram, cu 2000 de ani în urmă. Aceste suluri şi scrieri (cunoscute acum sub numele de Sulurile de la Marea Moartă) reprezintă fiecare carte din Vechiul Testament, cu exepţia cărţii Estera, şi sunt considerate una din cea mai mare descoperire ale timpurilor noastre. Dovezile manuscriptice, ca de exemplu sulul cărţii Isaia care datează cu 100 de ani î.Cr., dovedesc fără îndoială că Vechiul Testament, cu multele sale profeţii despre Mesia, a fost terminat cu mult înainte ca Isus să se fi născut.

  Scepticul spune: „Cum ştim că Sulurile de Marea Moartă datează dinainte de Cristos?”

  Echipe de oameni de ştiinţă au determinat vârsta manuscriselor prin examinarea a 1. Vaselor de lut în care au fost descoperite aceste suluri, 2. Ţesătura şi modelul acestor manuscrise, 3. Forma caracterelor scrise, 4. Ortografia cuvintelor, 5. Monedele descoperite împreună cu aceste manuscrise.

  Scepticul spune: „Poate că Isus nu a fost Mesia, ci doar unul care în mod accidental sau chiar intenţionat a fost pus să împlinească aceste profeţii.”

  În primul rând, este greu să gândim că cineva ar porni să împlineasă nişte profeţii care vor rezulta într-o viaţă scurtă şi o moarte chinuitoare pe o cruce. În al doilea rând, cum poate un om să aleagă intenţionat spiţa neamului în care să se nască, perioada în care să se nască şi oraşul în care să se nască? A fost împlinirea acestor profeţii un accident? Peter Stoner, un matematician şi profesor de ştiinţă emerit la Westmont College, în cartea sa „Ştiinţa vorbeşte” (Moody 1963), a calculat probabilităţile ca un singur om să împlinească doar 8 dintre profeţiile care le-a împlinit Isus şi i-a rezultat o improbabilitate matematică de 1 din 1017. Aceasta este o cifră uriaşă! Una din 10 la puterea 17. Asta înseamnă 1 urmat de 17 zerouri. Dacă am avea 100 de catralioane de plăci de gresie de dimensiunile 2,5 cm X 3,8 cm am putea acoperi fiecare centimetru pătrat de uscat al planetei Pâmânt. Faptul că aceste profeţii şi alte sute au fost împlinite chiar dacă ele au fost spuse cu sute şi chiar mii de ani înainte de împlinirea lor, este o dovadă puternică că Dumnezeu, care este atotştiutor şi atotputernic, a orchestrat împlinirea Bibliei.

  O carte bună care discută aceste profeţii împlinite este „Toate profeţiile Bibliei” („Every Prophecy of the Bible”) scrisă de Dr. John Walvoord. Ea prezintă împlinirea a aproape 1000 de profeţii biblice.

  Deci, avem dovada numărul unu: profeţia împlinită, care este o mărturie uimitoare a originii divine şi a credibilităţii Bibliei. Nici o altă scriere religioasă nu este în stare să dovedească afirmaţiile sale de a fi divin inspirate şi dovedite cu astfel de dovezi supranaturale.

  Numai Dumnezeul Bibliei cunoaşte sfârşitul de la început: „Eu sunt Dumnezeu şi nu este altul ca Mine! Eu fac cunoscut mai dinainte sfârşitul şi, din vremuri străvechi, descopăr lucrurile care încă nu s-au întâmplat…” (Isaia 46:9-10).

  2. DESCOPERIRILE ARHEOLOGICE

  În ultimii 150 de ani, arheologii au verificat credibilitatea relatărilor detaliate ale Bibliei cu privire la diferite evenimente, obiceiuri, persoane, oraşe, naţiuni şi locaţii geografice. Dr. Nelson Glueck, probabil autoritatea modernă cea mai mare a arheologiei israeliene, a spus: „Nicio descoperire arheologică nu a respins vreo referinţă biblică. Rezultatele descoperirilor arheologice au confirmat în mare sau în detaliu afirmaţiile istorice din Biblie. În aceaşi măsură, evaluarea corectă a descrierilor biblice au condus adesea la descoperiri uimitoare.”

  În orice exemplu unde Biblia poate fi or a fost verificată arheologic, a fost găsită 100% exactă. Biblia s-a demonstrat a fi aşa de exactă, încât arheologii se referă la ea ca fiind un ghid de încredere atunci când încep noi zone de cercetare. De fapt, chiar dacă mai puţin de 1% din materialul disponibil de escavat a fost escavat, au fost peste 25 000 de descoperiri în regiunea cunoscută sub numele de „pământurile biblice” care au confirmat credibilitatea Bibliei. Despre acest subiect au fost scrise cărţi întregi. Permiteţi-mi să vă dau trei exemple.

  A. Pontius Pilat

  Biblia spune că el a fost guvernatorul roman al Iudeii şi omul care a emis ordinul oficial ca Isus să fie condamnat la moarte prin crucificare (Matei 27; Marcu 15; Luca 23; Ioan 18-19). În Iunie 1961, o echipă de arheologi italieni, conduşi de Dr. Antonio Frova, făceau escavări în oraşul port mediteran al Cezareei, care la un moment dat a slujit ca şi capitală romană a Palestinei. Acolo, în ruinele amestecate ale unui vechi teatru roman, au descoperit o piatră de var mare de 70cm x 90cm şi groasă de 13 cm. Inscripţia de pe această piatră a uimit arheologii. Era scris „Pontius Pilat, Prefect al Iudeii, a inaugurat Teberium cetăţenilor Cezareei.” (Cercetătorii cred că Teberium se referă la un templu sau la o clădire publică numită după împăratul roman Tiberiu, care a domnit între anii 14-17 d. Cr.). Această piatră este expusă astăzi în Muzeul din Israel ca o dovadă a credibilităţii Bibliei.

  B. Caiafa

  Caiafa, Biblia ne spune, că a fost marele preot din timpul crucificării lui Isus. A fost el un personaj inventat? Aşa au crezut unii, asta până în 1990, când mormântul familiei lui Caiafa a fost descoperit accidental de lucrătorii care contruiau un parc acvatic, în sudul Ierusalimului. Arheologii au fost chemaţi în grabă la faţa locului. Când au examinat mormântul au găsit 12 osuare (cutii de var pentru oase) care conţineau rămăşiţele a 63 de persoane. Pe exteriorul celui mai decorat dintre osuare erau inscripţionate cuvintele: „Iosif fiul lui Caiafa”. Ce este incredibil este că Iosifus (acel istoric evreu al primului secol d. Cr.) în scrierile sale (Anticele 18:2, 2; 4, 3) documentează că de fapt acesta a fost numele întreg al marelui preot care L-a arestat pe Isus – „Iosif fiul lui Caiafa”. (a spune „fiul lui” era un mod de referire la numele de familie). În interiorul osuarului, arheologii au găsit rămăşiţele unei persoane de aproximativ 60 de ani la momentul morţii sale… de fapt osemintele lui Caiafa, marele preot menţionat în Biblie. Astăzi osuarul lui Caiafa este de asemenea expus în Muzeul din Israel, ca mărturie a credibilităţii Bibliei.

  C. David

  David desigur, a fost cel mai iubit dintre împăraţii Israelului. Unii cercetători liberali au negat că Împăratul David a fost o figură istorică pentru că nu exista nicio menţiune a lui înafară de Biblie. Scepticismul lor s-a schimbat în 1993. Atunci a fost excavat la Tel-Dan în nordul Israelului, o piatră, acum faimoasă, cu inscripţia (în aramaică) ce făcea referinţă la Casa lui David. În 1994 au mai foste descoperite încă două fragmente ale aceleiaşi pietre inscripţionate, care menţionau Casa lui David. În 1995, revista Time a prezentat această descoperire şi a făcut următoarea afirmaţie: „Această inscripţie, datată din secolul 9 î.Cr., numai cu un secol după domnia lui David, descria o victorie a unui împărat vecin asupra israeliţilor… Afirmaţia scepticilor că Împăratul David nu a existat niciodată, este greu de apărat acum.” (Revista Time, 18 Decembrie 1995). Datorită acestui fel de descoperiri, oameni car Millar Burrows (fost profesor la Universitatea Yale) au afirmat că „… lucrările arheologice au întărit fără îndoială încrederea în scrierile Bibliei. Mulţi arheologi şi-au crescut respectul pentru Biblie prin experienţele excavărilor din Palestina.” (Burrows, Miller – Ce înseamnă aceste pietre? New Haven: American Schools of Oriental Research. 1941, pag. 1.). Aşa cum am spus, există mii de descoperiri arheologice ca acestea care arată că Biblia este exactă şi credibilă din punct de vedere al documentelor istorice ce le conţine.

  Arheologia nu s-a demonstrat a fi de ajutor pentru alte scrieri religioase. De exemplu Cartea Mormonilor. „Nicio dovadă nu a fost vreodată descoperită care să susţină Cartea Mormonilor – nicio urmă a oraşelor mari pe care le numeşte, nicio ruină, nicio monedă, nicio scrisoare sau documente sau monumente, nimic în scris. Nici măcar unul din râurile sau munţii descrişi sau ceva din topografia menţionată în această carte, nu au fost identificate vreodată.” (Dave Hunt, pag.156, În apărarea credinţei; de asemenea şi pag. 107 in Pledoarie pentru Cristos, de Lee Strobel). Nimic nu a fost descoperit, ceea ce demonstrează că această Carte a Mormonilor nu este altceva decât o ficţiune americană din secolul 19, inventată de Joseph Smith.

  Societatea Geografică Naţională a declarat pe 12 August 1998 că „Arheologii şi alţi cercetători au cercetat îndelung emisferele trecutului, şi Societatea nu cunoaşte nicio descoperire până acum care să demonstreze Cartea Mormonilor.” Institutul Smithsonian din Washington DC a confirmat această lipsă totală de dovezi, spunând în 1996 că „Instituţia Smithsoniană nu a folosit niciodată Cartea Mormonilor în niciun fel ca ghid ştiinţific. Arheologii Smithsonieni nu văd nicio legătură între arheologia Noii Lumi şi subiectului principal al Cărţii.”

  3. CONSECVENŢA CUPRINSULUI BIBLIEI

  Ce vreau să spun când vorbesc despre Consecvenţa cuprinsului Bibliei? Vorbesc despre armonia cuprinsului Bibliei. Din prima carte Geneza şi până la ultima carte Apocalipsa, Biblia este absolut consecventă!

  Scepticul spune: „De ce este aceasta o dovadă a orginii divine? Există multe cărţi care au o consecvenţă în cuprinsul lor.”

  Sunt de acord, dar permiteţi-mi să vă împărtăşesc şapte factori care fac consecvenţa Bibliei să fie o dovadă uimitoare a originii sale divine.

  A. Biblia se adresează celor mai controversate întrebări ale vieţii. Cum a apărut universul? Există Dumnezeu? Dacă da, cum este El? De ce există omul? Care este scopul existenţei noastre? De ce există rău şi suferinţă în lume? Ce se întâmplă cum mine după ce mor?

  B. Biblia este o colecţie de 66 de documente diferite. Este uşor să ai armonie într-o singură carte, cum este Coranul, care conţine învăţăturile unui singur om. Dar Biblia nu este o singură carte. Ea este o compilaţie de cărţi: 39 de cărţi în Vechiul Testament şi 27 de cărţi în Noul Testament.

  C. Biblia a fost scrisă prin aproximativ 40 de autori diferiţi.

  D. Mulţi din autorii Bibliei au venit din contexte educaţionale şi culturale diferite. Petru a fost pescar. Pavel a fost un învăţat. Daniel a fost prim ministru. Asaf a fost muzician. Matei a fost vameş. David a fost cioban şi apoi împărat. Luca a fost istoric şi medic. Consecvenţa Bibliei devine şi mai uimitoare când luăm în considerare că…

  E. Biblia a fost scrisă într-o perioadă de aproximativ 1500+ de ani, acoperind vreo 60+ de generaţii. Nu numai că autorii aceştia au fost separaţi unul de celălalt de sute de ani, dar…

  F. Mulţi dintre autori au fost la distanţe de sute de kilometri unul de celălalt. Mulţi oameni nu realizează, dar Biblia a fost scrisă într-o varietate de locuri de pe trei continente: a. Africa (Egipt), b. Asia, c. Europa (Roma de exemplu). Pavel a scris patru scrisori fiind întemniţat la Roma, în Italia. Apostolul Ioan a scris în timp ce era prizonier, exilat pe insula Patmos, din Marea Mediterană. Profetul Ezechiel a scris lucrarea sa în timp ce era captiv în Babilon. Ieremia a fost într-o temniţă. Luca a scris în timp ce călătorea. Daniel a scris de pe un deal şi într-un palat.

  G. Biblia a fost scrisă în trei limbi diferite (ebraică, aramaică şi greacă).

  Acum, în ciuda tuturor acestor factori diferiţi, descoperim că Biblia este consecventă, armonioasă şi perfect unitară ca şi document, al felului cum Dumnezeu caută să împace păcătoşii cu El, prin persoana Fiului Său, Isus Cristos. Aceasta este o dovadă uimitoare a originii sale divine. Dacă nu eşti convins, mergi în vecinătatea ta şi întreabă doar 10 din vecinii tăi, despre care sunt credinţele lor despre natura universului, sensul vieţii, originea răului, calea mântuirii etc şi vei vedea imediat cât de uşor este să obţii o verietate de opinii contradictorii!

  4. CONFIRMAREA EXTERNĂ

  Mulţi oameni nu ştiu acest lucru, dar există multe scrieri în afară de Biblie care confirmă exactitatea istorică a multor nume de oameni, locuri şi evenimente menţionate în Biblie. De fapt, surse externe confirmă faptul că cel puţin 80 de persoane au fost figuri istorice, 50 de oameni din Vechiul Testament şi 30 de persoane din Noul Testament (vezi lista de nume şi surse de la pag. 270 din Nu am destulă credinţă să fiu ateu, de Norman Geisler şi Frank Turek). Datorită gravurilor şi statuilor etc, noi chiar ştim cum arătau 18 dintre aceştia (12 din Vechiul Testament şi 6 din Noul Testament).

  Confirmarea externă a ceea ce spune Biblia a condus la o schimbare de vedere radicală în rândul cercetătorilor liberali cu privire la persoana lui Isus. Unii, la un moment dat, au venit cu idea falsă că Isus nu a existat niciodată; că El a fost mai degrabă un caracter mitologic. Dar, astăzi existenţa lui Isus nu mai este dezbătută în cercurile cercetătorilor informaţi. Care este motivul? Există peste 39 de surse înafara Bibliei care atestă despre peste 100 de fapte cu privire la viaţa lui Isus, învăţăturile, crucificarea şi învierea Sa. Una din aceste surse externe este istoricul roman din primul secol, Flavius Iosifus. În scrierile sale, Iosifus confirmă că Irod cel Mare, Irod Antipa, Caiafa, Pontius Pilat, Ioan Botezătorul, Iacov „fratele lui Isus”, Felix, Festus şi chiar Isus, au fost cu toţii figuri istorice. Priviţi la una din afirmaţiile lui Iosifus despre Isus din Nazaret. Am ales în mod intenţionat acest pasaj din textul arabic al scrierilor lui Iosifus numite Antiquities, capitolul 18:63-64, un text care este de neatacat de către majoritatea criticilor Bibliei.

  Iosifus a scris: „În acest timp era un înţelept care se numea Isus. Conduita sa era bună şi era cunoscut ca fiind un om virtuos. Şi mulţi oameni dintre evrei şi alte naţiuni au devenit ucenicii lui. Pilat l-a condamnat la moarte prin crucificare. Şi cei care deveniseră ucenicii săi nu au abandonat ucenicia lui. Ei au dat vestea că el li s-a înfăţişat după trei zile după crucificarea sa şi că el era viu.” Acestea nu sunt cuvintele Bibliei sau ale unui creştin, ci ale unui istoric roman care scria înafara paginilor Scripturii. Iosifus nu a fost singurul glas. Au mai fost şi alţii:

  A. Cornelius Tacitus (ca. A.D. 55 –120) un istoric roman care a scris prin anii 115 d.Cr. Chiar dacă nu era creştin, el a confirmat că Isus a trăit şi că El era din Iudea, că a trăit în timpul domniei lui Tiberiu (14-37 d.Cr.) şi că a fost executat de Pontius Pilat, care a guvernat provincia Iudeii între anii 26-36 d.Cr.)

  B. Gaius Suetonius (secretarul şef al Împăratului Adrian (117 –138 d.Cr.)

  O carte extraordinară a celor care sunt interesaţi să citească mai mult despre confirmările externe ale vieţii lui Isus, este „Isus cel istoric: Evidenţe vechi ale vieţii lui Cristos”, de Gary R. Habermas.

  5. EXACTITATEA ŞI ANTICIPAŢIA UIMITOARE A BIBLIEI

  Chiar dacă Biblia a fost terminată cu 2000 de ani în urmă, cu mult înainte de inventarea microscopului, telescopului, sateliţilor etc, ea nu conţine nicio eroare ştiinţifică. Numai acesta poate fi considerat un miracol în sine. Fără excepţie, fiecare scriere religioasă antică are anumite vederi neştiinţifice de astronomie, medicină, igienă etc. Coranul spune în Sura 18:86 că soarele apune într-un izvor noroios – „şi când a ajuns la locul unde apune soarele , a aflat cã el apune într-un izvor noroios…” Singura excepţie la acest fel de erori, între scrierile vechi, este Biblia.

  Nu numai că Biblia nu are erori ştiinţifice, dar într-un mod miraculos, aduce la cunoştinţă numeroase, dar exacte date ştiinţifice despre univers, cu mii de ani înainte ca oamenii de ştiinţă moderni să ajungă să le descopere. Există multe date de acest gen. Datorită spaţiului, o să prezint doar câteva exemple rapide.

  A. Soarele

  În contrast cu Coranul, Biblia învaţă că soarele are un circuit prin spaţiu. Scriind despre soare în Psalmul 19:6, David spune „răsăritul lui este la un capăt al cerului şi roată-i este drumul (circuitul) până la celălalt capăt al lui.” Timp de mulţi ani criticii au luat în râs acest verset, pretinzând că el învaţă că soarele se învârte în jurul pământului. Pe atunci, oamenii de ştiinţă credeau că soarele este staţionar. Cu toate acestea, s-a descoperit în ultimii ani că soarele face de fapt un circuit prin spaţiu, aşa cum spune Biblia.

  B. Forma pământului

  Când tot restul lumii credea că pământul este plat, Isaia a declarat că lumea este rotundă… Isaia 40:22 spune „El este Cel Ce şade deasupra cercului pământului…” Cuvântul evreiesc acolo pentru cerc este “chuwg” şi literalmente înseamnă “sferă”. Când a scris Isaia aceste cuvinte? Între anii 740 şi 680 î.Cr. Aceasta înseamnă că a fost cu cel puţin 300 de ani înainte ca Aristotel să sugereze în cartea sa “În ceruri”, că pământul ar putea fi o sferă. Alte versete care spun acelaşi lucru sunt Proverbe 8:27 şi Iov 26:10. Cu peste 2.000 de ani mai târziu, unii oameni încă credeau că Cristofor Columb (1451-1506) avea să navigheze peste marginea planetei plate, anul 1492!

  C. Suspendarea pământului

  Înainte ca Isaac Newton să descopere legea gravitaţiei, hinduşii credeau că pământul era aşezat pe spatele unui elefant care stătea pe spatele unei ţestoase care înnota pe marea cea mare şi fără de sfâşit. Grecii credeau că zeul mitic Atlas purta pământul pe umerii săi. Ce a spus Biblia? În cea mai veche carte din Biblie, Iov spune în Iov 26:7 „El [Dumnezeu] întinde nordul asupra golului şi atârnă pământul pe nimic.” Oamenii de ştiinţă nu au descoperit că pământul atârnă de nimic decât în anul 1650.

  D. Stelele

  Înainte ca telescopul să fie inventat, omul a putut să numere stelele. Astronomul şi matematicianul grec Hiparcus (190-120 î.Cr.) a afirmat că există exact 1.026 de stele. Astronomul şi matematicianul Ptolemeu a spus că există 1.056 de stele. Astronomul german Iohanes Kepler (1571-1630) a numărat 1.006 de stele. Întreaga idee că stelele sunt nenumărate era contrar ştiinţei moderne, până când a fost inventat telescopul. Când Galileo şi-a îndreptat pentru prima dată telescopul spre ceruri, în 1608, am descoperit că există mul mai multe stele decât şi-a imaginat vreodată cineva, aşa cum Ieremia a spus: “Ca oştirea cerului, care nu se poate număra, şi ca nisipul mării, care nu se poate măsura…”(Ieremia 33:22) Astăzi, cu ajutorul telescoapelor puternice şi a sateliţilor modeni de fotografiere, oamenii de ştiinţă estimează că universul are aproximativ 100 de miliarde de galaxii ce conţin 200 de miliarde de stele fiecare. Carl Sagan (1934-1966), renumitul astronom al lumii, a spus „Numărul total al stelelor din univers este mai mare decât toate boabele de nisip de pe toate plajele planetei Pământ.” (Cosmos, pag. 196). Aceasta înseamnă că există îndeajuns de multe stele astfel încât fiecare persoană în viaţă de pe pământ să aibe personal câte 2 triliarde de stele fiecare. Dr. Mark Eastman spune „Dacă am număra stelele cu o rată de 10 stele pe secundă, ne-ar lua peste 100 de trilioane de ani. Cu siguranţă că oştirea stelelor nu poate fi numărată!”

  Dacă doriţi să aflaţi mai multe din aceste lucruri ştiinţifice uimitoare, cautaţi la adresele următoare: http://www.answersingenesis.org sau http://www.icr.org

  Cum au ştiut autorii Bibliei că stelele nu pot fi numărate, că pământul este rotund şi că se ţine de nimic? Au avut noroc la ghicit? Nu cred! Exactitatea lor fără greşeli elimină această posibilitate. Biblia spune în 2 Petru 1:21 că „…oamenii au vorbit de la Dumnezeu, conduşi de Duhul Sfânt.” Dumnezeu care cunoaşte tot ce poate fi cunoscut despre universul pe care El l-a creat, a condus scrierea Bibliei ca să fie sigur că ceea a vrut El să fie scris, să fie scris.

  6. DOVADA MANUSCRISELOR

  Manuscris? Ce este un manuscris? Un manuscris este o copie scrisă de mână al unui document vechi, care se făcea înaintea inventării maşinii de imprimat, din anul 1455. Au existat unii oameni (inclusiv mormonii şi musulmanii) care au făcut declaraţii false că Biblia a suferit denaturări dealungul secolelor, fiind copiată şi tradusă. Dar dovezile demonstrează contrariul.

  Până în zilele noastre au supravieţuit peste 24.000 de manuscrise, parţiale sau complete, copii scrise de mână ale Noului Testament, ca să nu mai menţionăm sutele de manuscrise ale Vechiului Testament care au supravieţuit până în zilele noastre şi care datează din secolul al treilea î.Cr. Aceste manuscrise scrise de mână au permis cercetătorilor şi criticilor de text ca să meargă în timp şi să confirme că Biblia pe care o avem astăzi este aceiaşi Biblie pe care Biserica Primară a avut-o cu 2.000 de ani în urmă. Puteţi să vedeţi personal aceste manuscrise în locaţii publice ca Muzeul Britanic, Biblioteca Universităţii Cambridge, Institutul Smithsonian, Universitatea Oxford, Biblioteca Naţională din Paris, Muzeul din Israel.

  Chiar dacă nu am avea niciun mansucris, tot avem scrierile părinţilor Bisericii. Prin părinţii Bisericii ne referim la acei lideri din Biserica primelor trei secole d.Cr., care au urmat pe primii ucenici ai lui Isus. Oameni ca Iustin Martirul, Eusebie, Tertulian, Policarp, în scrierile lor şi în corespondenţa lor cu alţi credincioşi şi alte biserici, au citat Scripturile din nou şi din nou. De fapt, părinţii Bisericii primare au făcut referinţe la Noul Testament de peste 86.000 de ori. Există îndeajuns de multe citate de la părinţii bisericii, încât chiar dacă nu am avea nici măcar o copie a Bibliei, certătorii ar putea reconstitui 99,86% din Noul Testament pe care-l avem astăzi.

  Deci, ce fel de dovezi pot mormonii sau musulmanii oferi ca să demonstreze că Biblia a fost schimbată sau denaturată dealungul secolelor? Niciuna! Pentru a demonstra sau dovedi că Biblia este coruptă, musulmanii sau mormonii ar trebui să aibe copii antice ale Bibliei şi să spună „Iată ce spunea Biblia odată, şi iată ce spune Biblia acum. A fost schimbată!” Dar acesta este lucrul pe care mormonii sau musulmanii nu pot să-l facă. DE CE? Atunci când iei copiile antice ale Bibliei care încă mai există şi astăzi în muzeele şi bibliotecile de peste tot în lume, ajungi repede la concluzia, la fel ca mulţi cercetători, că textul Bibliei moderne nu a suferit denaturări. Isaia 40:8 spune „Iarba se usucă, iar floarea cade, însă Cuvântul Dumnezeului nostru rămâne pe vecie.” Isus a spus în Matei 24:35 “Cerurile şi pământul vor trece, dar Cuvintele Mele nu vor trece nicidecum!”

  7. CORECTITUDINEA BIBLIEI DESPRE EŞECURILE AUTORILOR ŞI EROILOR SĂI

  Francheţea Bibliei cu privire la păcatele şi eşecurile autorilor ei, este al şaptelea motiv pentru care eu cred că Biblia este o lucrare sinceră. Corectitudinea ei la acest capitol este absolut unică între toate cărţile religioase. Spre deosebire de autorii altor scrieri religioase, autorii Bibliei nu au căutat să se pună într-o lumină favorabilă sau să se înalţe pe ei înşişi deloc! De fapt, ei au mărturisit de bună voie că au fost pur şi simplu nişte oameni păcătoşi şi obişnuiţi. Să luăm în considerare unele din eşecurile şi căderile pe care scriitorii Bibliei ni le spun. Citim despre Noe care s-a îmbătat la scurt timp după ce a ieşit din corabie (Gen. 9:21); Avraam care a minţit (mai mult decât odată) despre Sara care era soţia sa (Gen. 12:13; 20:2); izbucnirea mâniei lui Moise, a felului cum el nu L-a cinstit pe Dumnezeu înaintea oamenilor şi astfel nu i s-a permis să intre în Ţara Promisă (Num. 20:10-11); respingerea Israelului faţă de Dumnezeu în numeroase ocazii (de văzut exemplele din cartea Judecători); adulterul lui David şi uciderea ulterioară a lui Urie (2 Samuel 11); cearta ucenicilor despre cine să fie cel mai mare dintre ei (Luca 22:24); lepădarea de Domnul a lui Petru (Matei 26:72) şi teama sa de a fi văzut că stă la masă cu cei dintre Neamuri (Galateni 2:11-12); adormirea ucenicilor când Isus le-a cerut să se roage cu El (Marcu 14:32-41); Pavel care mărturiseşte că era un „nenorocit” (Romani 7:24) şi cel mai mare dintre păcătoşi (1 Timotei 1:15); cearta lui Pavel cu Barnaba pentru ca Marcu să i se permită să meargă cu ei mai departe în misiune (Fapte 15:38-39). Vi se par aceste lucruri ca fiind inventate de autorii Bibliei ca să se înalţe pe ei înşişi? În niciun caz! Francheţea autorilor cu privire la aceste detalii mă ajută să cred că aceşti oameni erau sinceri cu privire la lucrurile despre care au scris. Mai adăugăm la această a şaptea dovadă şi faptul că aceşti oameni au dăruit lumii cel mai înalt standard de conduită pe care lumea l-a văzut vreodată, şi prin asta nu facem decât să întărim pledoaria noastră.

  8. BUNĂVOINŢA UCENICILOR LUI ISUS SĂ SUFERE

  Ucenicii au murit unul câte unul, suferind şi murind ca martiri pentru credinţa lor fermă şi pentru predicarea învierii lui Isus ca fiind un fapt istoric abslolut! Istorici ca Flavius Iosifus, Eusebiu şi alţii ne spun că Matei a murit junghiat cu sabia într-un oraş din Etiopia. Marcu a murit în Alexandria, în nordul Egiptului, după ce a fost târât cu cruzime pe străzile oraşului. Luca a fost spânzurat de un măslin undeva pe tărâmul Greciei. Iacov a fost decapitat în Ierusalim. Iacov cel Mic (aşa cum este numic în Marcu 15:40) a fost aruncat de pe un loc înalt al Templului. Filip a fost spânzurat de un stâlp la Hieropolis, în provincia Frigia. Bartolomeu a fost jupuit de viu. Andrei a fost legat de o cruce şi lăsat să moară. Iuda a fost omorât cu săgeţi. Matia (apostolul ales în locul lui Iuda) a fost mai întâi bătut cu pietre şi apoi decapitat. Barnaba a fost omorât cu pietre de evreii de la Salonic. Pavel, care a fost la început un duşman al lui Cristos (Fapte 9) după o mulţime de torturi şi persecuţii, a fost în final decapitat în Roma. Petru a fost crucficat (aşa cum Isus i-a spus în Ioan 21) în Roma. Toma, fostul sceptic al învierii lui Isus (Ioan 20:28) a fost înjunghiat cu o lance, la Coromandel, în estul Indiei (Indonezia) datorită predicării evangheliei. Ucenicii au pecetluit mărturia lor că Cristos este viu cu însăşi sângele lor. Ei au coborât în mormintele lor afirmând că evenimentele care la care ei au fost martori, s-au întâmplat de fapt. Îmi este greu să cred că aceşti oameni au minţit. Oamenii poate că sunt gata să moară pentru ceva care ei cred că este adevărat, dar nimeni nu este gata să moară pentru ceva care ştiu că este o minciună! Dacă a ştiut cineva că Isus a fost viu după învierea Sa, aceştia au fost ucenicii Lui. Ei au fost într-o poziţie istorică unică care le-a permis să ştie dacă ce spuneau ei era adevărat sau nu. Ei de fapt au trăit în Israel, în timpul în care Isus a trăit şi a înviat din morţi. Ei au fost acolo!

  9. PUTEREA DE TRANSFORMARE ÎN BINE A BIBLIEI

  Biblia afirmă că este vie şi plină de putere (Evrei 4:12; Psalmii 19:7-10) şi s-a demonstrat a fi aşa. Nicio altă carte din lume nu a avut un efect aşa de transformare în bine asupra vieţilor şi societăţilor, aşa cum a avut Biblia. Oriunde evanghelia a mers, Biblia a avut un efect transformator asupra fiecărei culturi şi ţări înspre bine. Dealungul secolelor, cuvintele ei au convertit milioane de necredincioşi la credinţa în Isus Cristos ca Domn. Milioane de oameni, care mărturiseau că ei erau imorali, păcătoşi josnici, care se scufundau în patimile drogurilor, acoolului, pornografiei, jocurilor de noroc şi alte lucruri de acest gen, au fost transformaţi în bărbaţi şi femei evlavioase, atunci când au studiat şi urmat învăţăturile Bibliei. Ce cuvinte de înţelepciune conţine Biblia!! Oameni de pe orice continent, în peste 2.000 de limbi, privesc la Biblie ca să-i conducă prin circumstanţele complicate şi confuze ale vieţii. Biblia a inspirat pe oameni să construiască spitale, să înceapă universităţi (cele mai de seamă universităţi ca Harvard, Yale, Princeton care au fost începute de creştini şi pentru scopuri creştine), să lanseze eforturi umanitare pentru cei săraci, să desfinţeze sclavia (William Wilberforce, un creştin evanghelic şi membru al Parlamentului Britanic la începutul secolului 19, a fost în mare parte responsabil cu abolirea comerţului de sclavi), să lupte pentru egalitatea între oameni de diferite rase şi faţă de femei, să investigheze ştiinţific universul şi să avanseze dezvoltarea artei şi muzicii.

  Philip Schaff, vorbind despre influenţa lui Isus, a scris cu iscusinţă: „Isus din Nazaret, fără bani şi arme, a cucerit mai multe milioane de oameni decât Alexandru, Cezar, Mohamed şi Napoleon; fără ştiinţă şi învăţământ, a adus mai multă lumină asupra lucrurilor umane şi divine decât toţi filozofii şi învăţaţii la un loc; fără elocvenţa şcolilor, El a vorbit asemenea cuvinte de viaţă care n-au mai fost rostite nici înainte, nici după aceea şi a produs efecte care nu le pot atinge niciun orator sau poet; fără să scrie un singur rând, El a pus în mişcare cele mai multe peneluri şi a fost sursa de inspiraţie pentru cele mai multe predici, oratorii, discuţii, volume, lucrări de artă şi cântece de laudă decât toată armata de oameni mari ai vremurilor străvechi şi moderne la un loc!”

  Capacitatea Bibliei de a transforma cu putere vieţile şi culturile în bine, este doar o altă dovadă că această Carte este Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Două dintre cărţile bune despre acest subiect sunt „Ce s-ar fi întâmplat dacă Biblia nu ar fi fost scrisă?” şi „Ce s-ar fi întâmplat dacă Isus nu s-ar fi născut?”, de D. James Kennedy şi Jerry Newcombe.

  10. MĂRTURIA LUI ISUS, FIUL LUI DUMNEZEU

  Un alt motiv pentru care tu poţi fi sigur că Biblia este credibilă este faptul că Isus Cristos a spus că este! Isus nu numai că a afirmat că El este Fiul lui Dumnezeu, ci El a dovedit că este Fiul lui Dumnezeu prin învierea Sa dintre cei morţi (Romani 1:4), împlinind astfel sutele de profeţii din Vechiul Testament, trăind o viaţă fără de păcat şi săvârşind o mulţime de minuni. Dacă Isus este Fiul lui Dumnezeu, atunci noi putem avea încredere în ceea ce spune despre Cuvântul lui Dumnezeu.

  Isus a afirmat de cel puţin şase lucruri care sunt adevărate despre Biblie:

  A. Fără eroare. În Ioan 17:17, Isua a spus în rugăciunea Sa către Tatăl… „Cuvântul Tău este (ce? Plin de contradicţii şi erori? Nu!) Adevărul! Isus a mai afirmat că Biblia este…

  B. De încredere istorică. Isus a afirmat ca fiind adevăruri istorice unele din cele mai disputate pasaje din Vechiul Testament, dintre care… istoria lui Iona şi peştele (în Matei 12:40), distrugerea lumii prin potopul din zilele lui Noe (în Matei 24:37-39), şi altele (vezi pag.5-20 din „Apărarea credinţei tale” de Dan Story, şi pag. 559 din „Teologie Sistematică” de Geisler, vol.1)

  C. Autoritate divină. Din nou şi din nou, Isus a spus lui Satan „Este scris… este scris… este scris…” (Matei 4:4-10).

  D. Ştiinţific exactă. De exemplu, când Isus a vorbit despre căsătorie, El s-a referit la creaţia literară a lui Adam şi Eva (în Matei 19:4-5)

  E. Infailibilă (de necombătut). În Ioan 10:35, Isus a spus “Scriptura nu poate fi anulată!”

  F. Indestructibilă. În Matei 5:18, Isus a spus „Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu vor trece cerul şi pământul, nici măcar o iota sau o parte a vreunei litere nu va fi înlăturată din Lege, înainte să se întâmple toate lucrurile.” Dacă Isus a fost un profet al lui Dumnezeu, aşa cum chiar şi Coranul spune, sau chiar dacă El a fost un învăţător bun (aşa cum mulţi astăzi vor să creadă), ar fi înţelept din partea noastră să primim Cuvântul Lui, pentru că El a învăţat că Biblia este de încredere istorică, autoritate divină, exact ştiinţifică, infailibilă, fără erori şi indestructibilă.

  Scepticul spune: „Hai măi Charlie! Tu faci referinţă la cuvintele lui Isus din Biblie ca să demonstrezi Biblia. Eşti vinovat astfel de logică circulară. Pur şi simplu tu citezi Biblia ca să demonstrezi Biblia.” Ah, dar aşa cum am arătat mai înainte, Biblia nu este o singură carte. Este o colecţie de 66 de cărţi, de diferiţi autori. Deci, când citez cuvintele lui Isus ca să susţin ceea ce Moise sau alţii au scris, nu sunt deloc implicat într-o logică circulară. De fapt, eu citez tot timpul surse independente care s-a întâmplat să fie puse împreună între coperţile aceleiaşi cărţi. Întrebare: Vezi cum stă treaba?

  Scepticul spune: „Ok Charlie! Dar Isus vorbea numai de Vechiul Testament când a spus acele lucruri. Noul Testament nu fusese scris.” Da ai dreptate! Nu fusese scris încă. Dar fii atent la ceea ce le-a spus Isus ucenicilor în Ioan 14:26. El le-a promis ajutorul Duhului Sfânt ca să scrie Noul Testament. Isus a spus „Dar Apărătorul, adică Duhul Sfânt, pe Care Tatăl Îl va trimite în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va reaminti tot ce v-am spus.” (Ioan 14:26). În Ioan 16:13, Isus a spus ucenicilor Săi „Însă când va veni El, Duhul adevărului, vă va călăuzi în tot adevărul. Căci El nu va vorbi de la Sine, ci va vorbi tot ceea ce va auzi şi vă va anunţa lucrurile ce urmează să vină.” Isus le-a promis ucenicilor Săi ajutorul şi călăuzirea Duhului Sfânt pentru a scrie Noul Testament. Deci, Isus a validat credibilitatea Vechiului Testament şi El a promis credibilitatea Noului Testament. Pe baza mărturiei lui Isus, poţi avea încredere în ambele.

  Ei bine, am adus în boxa martorilor, 10 dovezi care toate mărturisesc credibilitatea Bibliei:

  1. Profeţia împlinită

  2. Confirmarea arheologică

  3. Consecvenţa cuprinsului Bibliei

  4. Confirmarea externă

  5. Exactitatea şi anticipaţia uimitoare a Bibliei

  6. Dovada manuscriselor

  7. Corectitudinea Bibliei despre eşecurile autorilor şi eroilor săi

  8. Bunăvoinţa ucenicilor lui Isus să sufere

  9. Puterea de transformare în bine a Bibliei

  10. Mărturia lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu

  Forţa acestor dovezi este cumulativă. Dacă ar fi să prezint aceste dovezi fiecare individual, unii ar putea să spună că dovada a fost neconcludentă (că doar dovada arheologică nu-i poate convinge că Biblia este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu). Şi acest lucru este valid. Dar, toate aceste zece dovezi au fost luate împreună, ca să formeze o pledoarie puternică pentru credibilitatea Bibliei.

 10. Flavius Says:

  Cateva consemnati isotrice despre Isus.

  Flavius Josephus (Iosif Flaviu, 37-100 d.C.; istoric iudeu capturat de romani ca prizonier de razboi), aminteste in scrierile sale multe personaje din Noul Testament, printre care si pe Isus: “In vremea aceasta a trait un om intelept numit Jeshua. Pilat l-a condamnat la moarte. Iar cei care au devenit ucenicii lui nu au abandonat invatatura lui. Ei au spus ca li s-a aratat la trei zile dupa rastignire si ca el era viu; in consecinta, poate ca el a fost Mesia despre care profetii au scris lucruri minunate”. Flavius Josephus scrie în “Antiquitates” ca fratele lui Isus, Iacob, ar fi fost prezentat în fata Marelui Preot Hannas-Anna, nu Isus.

  Cornelius Tacitus (istoric roman, 55-120 d.C.) scrie in anul 117 despre imparatul roman Nero (Annales, 15,44): “De aceea, pentru a suprima zvonurile, Nero i-a acuzat in mod fals si i-a pedepsit cu torturi pe niste oameni cunoscuti sub numele de crestini, care erau urâti de popor pentru enormitatile lor. Christus, fondatorul, a fost dat mortii de Pilat din Pont, procuratorul Iudeii in timpul domniei imparatului Tiberius; dar superstitia periculoasa, suprimata pentru o vreme, a izbucnit din nou, nu numai in Iudeea, ci si in cetatea Romei”. Apoi vorbeste despre crestini ca fiind acuzati de incendierea Romei.

  Pliniu cel Tânar (61-113 d.C., istoric roman), intr-un raport inaintat imparatului Traian in jurul anului 112 d.C., a dat informatii despre felul in care au fost ucisi o multime de crestini (barbati, femei, copii), dupa ce acestia au refuzat sa-l blesteme pe Cristos. In acelasi raport mai scrie: “Crestinii aveau obiceiul sa se intruneasca intr-o anumita zi, inainte de a se lumina de ziua, si cântau in versuri un imn lui Cristos, ca unui zeu, si se legau prin juramânt solemn sa nu faca nici o fapta rea, sa nu tagaduiasca adevarul, atunci când li se va cere sa depuna marturie despre el”.

  Suetonius (65-135 d.C., somitate juridica pe timpul imparatului roman Hadrian) a facut în anul 120 d.C. doua referiri la Cristos:
  a) “Intrucât evreii faceau neîncetate tulburari datorita rastignirii lui Chestus (Cristos ?), el i-a expulzat din Roma”.
  b) “Nero a pedepsit pe crestini, o clasa de oameni dedati la o superstitie noua si periculoasa”.

  Lucian (scriitor grec, sec.2 d.C.): “…omul care a fost crucificat in Palestina, pentru ca a introdus acest cult nou in lume. In afara de aceasta, primul lor legiuitor i-a convins ca toti sunt frati unul cu altul, dupa ce au pacatuit o data pentru totdeauna prin tagaduirea zeilor greci si prin inchinarea inaintea inteleptului crucificat si prin trairea dupa legile lui”.

  Talmudul
  a) “In ajunul Pastilor l-au spânzurat pe Jeshua din Nazareth si vestitorul a mers inaintea lui timp de 40 de zile spunând ca Jeshua din Nazareth urmeaza sa fie improscat cu pietre, deoarece a practicat vrajitoria si a inselat si a dus in ratacire pe Israel. Oricine a cunoscut ceva pentru apararea lui, a fost chemat sa vina si sa depuna marturie pentru el. Dar nu au gasit nimic in apararea lui si l-au spânzurat in Ajunul Pastilor”.
  b) O alta sectiune din Talmud afirma ca Rabby Simeon ben Azzai a scris despre Isus: “Am gasit in Ierusalim un sul genealogic in care era notat ca “Asa-si-Asa” este bastardul unei femei adultere”.

  Coranul îl prezinta pe Isus ca pe “Isa ibn Maryam” (“Isus, fiul Mariei”). In Islam, Isus este considerat ca profet, fiul Mariei, nascut prin cuvântul creator al lui Alah, care si-a incheiat misiunea pe pamânt.

 11. Alex Says:

  Ai dat copy/paste la o grămadă de căcat fără nicio logică și fără să citești nimic din articol ( lucruri pe care le-ai menționat sunt specificate și în articol și explicat de ce nu stau în picioare ).
  Dacă ai și ceva idei personale poate vrei să le scri și sunt dispus să le discutăm.
  Dacă doar copy/paste știi să faci te invit să o faci pe alte site-uri.

 12. Flavius Says:

  Eu sunt inca un copil(17 ani) nu am adunat inca multe informatii. Tipul care a scris acest articol e un doctor in teologie. Cam ce e gresit din ce e acolo? Te rog sa te ocupi de fiecare dovada in parte( daca nu cer prea mult ). Cu argumente clare, asa cum sunt descrise mai sus, nu sa spui doar ca astea sunt pentru dobitoci. Daca vrei sa mai vezi un articol interesant, “varsta pamantului” pe youtube. Acel om e doctor la o universitate cu nume.

 13. Alex Says:

  Doctor în teologie este echivalent cu maestru la citit în cafea sau alchimist cu ecuson.
  La fel de bine ai putea să spui că un doctor în literatură este în măsură să dovedească că Ileana Cosânzeaza a fost virgină până i-a tras-o Făt-Frumos.

  Nu o să mă apuc să combat fiecare punct de acolo pentru că ar fi nevoie de mult mai mult text față de cel pe care l-ai copiat și oricum tu nu te-ai obosit nici măcar să citești articolul pe care ai comentat. Altfel ai fi observat că cel puțin una din tâmpeniile acelui “doctor” este combătută cu succes acolo.

  Și nici nu mă interesează să mă trimiți să vânez alți cai verzi pe pereți. Așa cum ți-am mai spus, dacă ai tu un argument pe care poți să-l prezinți cu cuvintele tale mi-ar face plăcere să-ți arăt de ce este greșit.
  Dacă vrei cu adecărat să afli adevărul caută pe Net contra-argumente la fiecare din punctele alea și apoi încearcă să analizezi ambele afirmații.
  Eu am făcut-o și am ajuns la concluzia că argumentele persoanelor religioase sunt copilărești în cele mai bune cazuri.

 14. Flavius Says:

  Iti mai spun un lucru. Banuiesc ca tu crezi teoria evolutionista. Nu stiu exact sa-ti explic, dar am sa incerc. Acel punct incare era concentrat tot universul, teoria evolutionista spune ca se invartea intr-un anumit sens, pana in momentul in care s-a produs acel Big Bang. Logic era ca tot ce a iesit din el sa se invarta in acelasi sens nu? E la mintea cocosului. Ei uite ca nu e asa… Sunt cativa sateliti si cateva planete care se invart in sens invers. Si daca primul om a existat acum un milion si de ani, dupa felul in care se inmulteau ( unii aveau mai multe neveste) trebuie sa faci cateva calcule si ai sa vezi ca acum am fi fost cam cateva triliarde de oameni. Sahara cel mai mare desert nu-mi mai amintesc exact cu cat credte pe an. Ce am retinut e ca s-a format in 4000 si ceva de ani, daca Pamantul are milioane si milioane de ani de ce nu este un desert mai mare. Stiai ca luna se departeaza de Pamant cu 3.8 cm. Daca ar fi dupa teoria evolutionista la inceput luna ar fi fost lipita de Pamant. Ceea ce vreau sa spun e ca, amandoua , teoria creationista si cea evolutionista , sunt 2 credinte, ai vazut tu Pamantul formandu-se? Ai vazut vreun om care evolueaza din maimuta? Eu cred ca nu ai vazut. Deci tu crezi o teorie pe baza a catorva argumente. Sa stii un lucru, iti trebuie mai multa credinta sa crezi ca lumea asta a aparut din nimic, pentru nimic, decat sa crezi ca o Minte superioara, Dumnezeu, a creat totul. Cat inca traiesti nu o sa-mi dai dreptate, dar cand o sa te afli in fata limitarilor umane (moarte) o sa simti frica. In concluzie o sa-mi dai dreptate cu siguranta, ori acum cat esti in viata si m-as bucura sa fie asa, ori dupa ce o sa mori, dar din pacate prea tarziu. ” Bucura-te, tinere, in tineretea ta, fii cu inima vesela cat esti tanar, umbla pe caile alese de inima ta si placute ochilor tai; dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata.” – Biblia Eclesiastul 11:9

 15. Alex Says:

  Banuiesc ca tu crezi teoria evolutionista. Nu stiu exact sa-ti explic, dar am sa incerc. Acel punct incare era concentrat tot universul, teoria evolutionista spune ca se invartea intr-un anumit sens, pana in momentul in care s-a produs acel Big Bang.

  Dacă erai un pic mai atent la școală știai că Teoria Evoluției nu are absolut nicio legătură cu Big Bang-ul.
  În plus nu există nicio teorie științifică care să spună că ceva se învârtea înainte de Big Bang.
  Încearcă să mai citești și alte cărți decât aia cu mitul zeului tău preferat.

  Sunt cativa sateliti si cateva planete care se invart in sens invers.

  Tu realizezi că există milioane de galaxi și nu totul e redus la galaxia noastră ?
  Există explicații științifice pentru rotirea în sens invers ( în comparație cu majoritatea ) a câtorva dintre corpurile cerești ( foarte probabil au fost lovite de alte corpuri cerești, în prima perioadă a formării lor ).
  Există explicație științifică și a faptului că marea majoritate a corpurilor cerești dintr-o galaxie se învârt în aceeași direcție ( te las s-o afli singur ).

  Deci tu crezi o teorie pe baza a catorva argumente.

  Nu, uite de ce :
  – nu sunt doar câteva argumente
  – toate argumentele existente duc la o teorie clară și care nu se contrazice singură
  – sunt deschis la a-mi schimba părerea pe măsură ce apar alte informații

  În schimb tu crezi o prostie fără argumente și fără dovezi.
  Chiar și dacă ai reuși să dovedești că absolut toate teoriile științifice actuale sunt greșite ( ai lua un premiu Nobel și doar dacă ai dovedi că una este greșită ) asta tot nu înseamnă că fabulația religioasă este adevărată.

  iti trebuie mai multa credinta sa crezi ca lumea asta a aparut din nimic, pentru nimic, decat sa crezi ca o Minte superioara, Dumnezeu, a creat totul.

  Doar dacă ai creierul unei amibe ( vezi pe Google ce-i aia ) și nu pricepi că atunci când zici “o Minte superioara … a creat totul” nu spui DIN CE a creat zeul tău lumea, deci afirmația inițială este o stupizenie, pentru că tot nu ai spus DIN CE a creat-o și în plus ai mai adăugat complexitate problemei inițiale.

  dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata

  Eu sunt convins că tu o să fi judecat după ce mori de un inorog roz pentru că troll-ezi site-ul acesta.
  Amenințările goale nu pot avea niciun efect.

 16. Flavius Says:

  Mai sunt cateva argumente la adresa carota nu ai sps nimic. Astept alte argumnte

 17. Alex Says:

  La alea pe care le-ai formulat tu am răspuns.
  La alea la care ai dat copy/paste nu mă interesează să răspund pentru că se pare că nu le pricepi oricum.
  Dacă mai ai altele pe care vrei să le prezinți ești invitatul meu.
  Ar fi totuși politicos ori să admiți că ce ai prezentat până acum este greșit ori să-mi arăți unde am greșit eu.

 18. Flavius Says:

  Tu nu ai raspuns la cele cu Sahara, inmultirea populatiei, in fine. Tu ai multa vorbarie goala, fara argumente. Asta este. Tu spui ca dovezile arheologice contrazic total Biblia, gresesti asta o spui fara nici macar un argument. Vorbarie goala cum am spus. Asculta-l pe William Mitchell Ramsay, unul din cei mai mari arheologi de acum 100 si ceva de ani. A fost necredincios la fel ca tine. Timp de 15 ani a facut sapaturi arheologice in special pe zonele descrise de Faptele Apostolilor carte scris de Luca. Si a devenit crestin in urma dovezilor gasite, si afirma ca Luca este unul din cei mai mari istorici, punandu-l pe acelasi loc cu Tucidide. Asa ca degeaba spui ca nu exista dovezi arheoogice. S-au gasit in Marea Rosie roții de la care si care de-a egiptenilor, exact prin locul pe unde afirma Exodul carte a bibliei ca au trecut. Cele 10 plagi despre care vorbeste cartea Exod ca au venit asupra Egiptului, sunt consemnate de cronicarii Egipteni, exact in perioada in care poporul Israel se afla ca robi pe teritoriul lor. Iisus spune ca in zilele din urma dupa reintemeierea statului Israel ( pe care Biblia il afirma, ca ii va strange din toate colturile lumii pentru a intemeia din nou o tara, cam exact ce se vede la 1948 incoace) vor fi cutremure de pamant, foamete pe alocuri. Te rog sa vezi cateva statistici cu dezastrele naturale din ultimii 90 ani facute de oameni care nu sunt crestini. ( in 1950 sunt cam 50 pe an, in 1960 cam 100 in 1980 250 , 2000 -450 , niciodata in istorie nu s-a ajuns la Dezastre naturale in numar asa mare.
  In al doilea rand FAO a facut cateva statistici care spun ca pe an mor 6 milioane de copii de foame, in cea mai dezvoltata era in care gasesti de toate. Studiaza Biblia mai atent si ai sa vezi ca lucrurile nu stau asa cum crezi tu.

 19. Alex Says:

  Tu spui ca dovezile arheologice contrazic total Biblia

  Nu, spun că contrazic părți din ea și nu confirmă alte părți.

  Asculta-l pe William Mitchell Ramsay

  A dovedit el existența lui Isus ? Nu.
  Dar exodul ? Nu.
  Conține Biblia câteva fapte istorice ? Da. Era și greu să nu o facă la cât text e acolo.
  Conține și prostii ? Sigur că da. Uite doar câteva exemple:
  http://zergu-si-credinta.blogspot.ro/2010/12/teocratia-in-romania-xii-biblia-ca-ghid.html

  S-au gasit in Marea Rosie roții de la care si care de-a egiptenilor, exact prin locul pe unde afirma Exodul carte a bibliei ca au trecut.

  Dovedește. Simpla afirmare a acestor dovezi este irelevantă.

  Cele 10 plagi despre care vorbeste cartea Exod ca au venit asupra Egiptului, sunt consemnate de cronicarii Egipteni, exact in perioada in care poporul Israel se afla ca robi pe teritoriul lor.

  Adică astea ?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Plagues_of_Egypt

  Vezi că scrie acolo care sunt dovezile arheologice pentru ele. Nu există absolut nicio consemnare făcută de egipteni. Adică oamenii ăia care scriau și cantitatea de grâu produsă au uitat să menționeze că a fost 3 zile întuneric ( de ex. ).

  Iisus spune …

  Unde ? În Biblie ? Încă nu ai dovedit că Isus a existat cu dovezi din afara Bibliei. Deci ce a spus un personaj într-o carte este total irelevant.
  Dar hai totuși să analizăm așa zisele lui proorociri.

  vor fi cutremure de pamant,

  Când nu au fost ?

  foamete pe alocuri

  Vrei să spui că pe vremea lui nu era ?

  Te rog sa vezi cateva statistici cu dezastrele naturale din ultimii 90 ani facute de oameni care nu sunt crestini.

  Cutremurele nu sunt generate de oameni ci de plăcile tectonice. Inundațiile de ploaie.
  Care-s dezastrele alea naturale făcute de oameni ?
  Și dacă tot ai pomenit de statistici ia arată-mi câte cutremure erau acum 2000 de ani ca să am cu ce compara numărul celor de acum.

  statistici care spun ca pe an mor 6 milioane de copii de foame, in cea mai dezvoltata era in care gasesti de toate.

  Minți din nou. Tipic creștinește.
  Din păcate sunt mult mai mulți ( o simplă verificare pe Net te-ar fi lămurit ), dar aceștia nu mor în țările dezvoltate ci în alea nedezvoltate ( adică alea mai religioase ) și eu te consider direct răspunzător ( chiar dacă în mică parte ) pentru acești copii morți. Asta pentru că continui să susții o minciună care ține mentalitatea oamenilor la un nivel la care în loc să încerce să învețe și să se apuce să muncească pentru a-și face propriul viitor așteaptă ajutor de la un prieten imaginar și-și păstrează nivelul scăzut de trai.

  Și da, mi-au scăpat câteva din “argumentele” pe care le-ai debitat.

  daca primul om a existat acum un milion si de ani, dupa felul in care se inmulteau ( unii aveau mai multe neveste) trebuie sa faci cateva calcule si ai sa vezi ca acum am fi fost cam cateva triliarde de oameni.

  Progresul științific ( de menționat medicina modernă și industria ) a permis această creștere a populației. Fără el oamenii mureau de foame sau de boală.

  Sahara cel mai mare desert nu-mi mai amintesc exact cu cat credte pe an. Ce am retinut e ca s-a format in 4000 si ceva de ani, daca Pamantul are milioane si milioane de ani de ce nu este un desert mai mare.

  Pentru că clima variază pe perioade foarte lungi de timp. În locul unde e acum Sahara a fost un ocean la un moment dat.

  Stiai ca luna se departeaza de Pamant cu 3.8 cm. Daca ar fi dupa teoria evolutionista la inceput luna ar fi fost lipita de Pamant.

  Adică asta ?
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Lun%C4%83
  Vezi acolo teorii care explică formarea ei.

  Și Teoria Evoluției nu are nicio legătură cu cosmologia. Tu citești ceva din ce scriu ?

  Am lăsat asta la urmă:

  Tu ai multa vorbarie goala, fara argumente.

  Hai să vedem unde e vorbărie goală. O să încept cu lucrurile simple.
  Ai priceput sau nu de ce mărimea populației este influențată de știință ? Care parte din afirmația asta n-o pricepi și/sau crezi că sunt doar vorbe goale ?

 20. Flaivus Says:

  Isus este consemnat de catre multi cronicari. Dar daca e sa ma iau dupa tine Nero, Alexandru cel Mare, nu au existat pentru ca au fost consemnati dupa ce au trait.. chiar te rog sa te uiti aici http://www.slideshare.net/FrescatiStory/moise-traversarea-marii-rosii-ro Uite dovezi ale faptului ca au fost gasite roti de care. De la slide-ul 20/21 o sa vezi lucruri mai interesante.

 21. Flaivus Says:

  Nu stiu daca ai auzit de Papirusul Ipuwer la inceputul secolului 19, in Egipt a fost descoperit un papirus in care sunt mentionate o seama de calamnitati pe care egiptenii acelor vremuri le-au trait. Papirusul se afla acum in custodia Muzeului Leiden din Olanda si este de crezut ca a fost scris de un anume Ipuwer pe la sfarsitul Regatului Mijlociu, aproximativ anii 1650 i.Hr. Un carturar a copiat notitele in timpul dinastiei 19, prin 1200 i.Hr.

  Urgiile mentionate in acest papirus sunt surprinzator de similare cu plagile descrise in Biblie.

 22. Alex Says:

  Isus este consemnat de catre multi cronicari.

  Care, unde și cum ?

  Dar daca e sa ma iau dupa tine Nero, Alexandru cel Mare, nu au existat pentru ca au fost consemnati dupa ce au trait..

  Nu am zis așa ceva. Recitește.

  Uite dovezi ale faptului ca au fost gasite roti de care.

  Așa zise dovezi, care nu au fost acceptate de arheologi. Ba chiar au fost contrazise și de unii creștini.
  Vezi mai multe aici :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Wyatt

  Papirusul Ipuwer la inceputul secolului 19, in Egipt a fost descoperit un papirus in care sunt mentionate o seama de calamnitati pe care egiptenii acelor vremuri le-au trait.

  Vezi aici de ce acest papirus nu este acceptat ca dovadă a exodului:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ipuwer_Papyrus

  Mai ai ?
  Și cum rămâne cu vorbele goale ? Ai priceput sau nu influența științei asupra mărimii populației ?

 23. Flaivus Says:

  Nu sunt numai roti de care acolo, fi sigur ca te-ai uitat peste toate slide-urile.

 24. Flaivus Says:

  Cateva consemnati isotrice despre Isus.

  Flavius Josephus (Iosif Flaviu, 37-100 d.C.; istoric iudeu capturat de romani ca prizonier de razboi), aminteste in scrierile sale multe personaje din Noul Testament, printre care si pe Isus: “In vremea aceasta a trait un om intelept numit Jeshua. Pilat l-a condamnat la moarte. Iar cei care au devenit ucenicii lui nu au abandonat invatatura lui. Ei au spus ca li s-a aratat la trei zile dupa rastignire si ca el era viu; in consecinta, poate ca el a fost Mesia despre care profetii au scris lucruri minunate”. Flavius Josephus scrie în “Antiquitates” ca fratele lui Isus, Iacob, ar fi fost prezentat în fata Marelui Preot Hannas-Anna, nu Isus.

  Cornelius Tacitus (istoric roman, 55-120 d.C.) scrie in anul 117 despre imparatul roman Nero (Annales, 15,44): “De aceea, pentru a suprima zvonurile, Nero i-a acuzat in mod fals si i-a pedepsit cu torturi pe niste oameni cunoscuti sub numele de crestini, care erau urâti de popor pentru enormitatile lor. Christus, fondatorul, a fost dat mortii de Pilat din Pont, procuratorul Iudeii in timpul domniei imparatului Tiberius; dar superstitia periculoasa, suprimata pentru o vreme, a izbucnit din nou, nu numai in Iudeea, ci si in cetatea Romei”. Apoi vorbeste despre crestini ca fiind acuzati de incendierea Romei.

  Pliniu cel Tânar (61-113 d.C., istoric roman), intr-un raport inaintat imparatului Traian in jurul anului 112 d.C., a dat informatii despre felul in care au fost ucisi o multime de crestini (barbati, femei, copii), dupa ce acestia au refuzat sa-l blesteme pe Cristos. In acelasi raport mai scrie: “Crestinii aveau obiceiul sa se intruneasca intr-o anumita zi, inainte de a se lumina de ziua, si cântau in versuri un imn lui Cristos, ca unui zeu, si se legau prin juramânt solemn sa nu faca nici o fapta rea, sa nu tagaduiasca adevarul, atunci când li se va cere sa depuna marturie despre el”.

  Suetonius (65-135 d.C., somitate juridica pe timpul imparatului roman Hadrian) a facut în anul 120 d.C. doua referiri la Cristos:
  a) “Intrucât evreii faceau neîncetate tulburari datorita rastignirii lui Chestus (Cristos ?), el i-a expulzat din Roma”.
  b) “Nero a pedepsit pe crestini, o clasa de oameni dedati la o superstitie noua si periculoasa”.

  Lucian (scriitor grec, sec.2 d.C.): “…omul care a fost crucificat in Palestina, pentru ca a introdus acest cult nou in lume. In afara de aceasta, primul lor legiuitor i-a convins ca toti sunt frati unul cu altul, dupa ce au pacatuit o data pentru totdeauna prin tagaduirea zeilor greci si prin inchinarea inaintea inteleptului crucificat si prin trairea dupa legile lui”.

  Talmudul
  a) “In ajunul Pastilor l-au spânzurat pe Jeshua din Nazareth si vestitorul a mers inaintea lui timp de 40 de zile spunând ca Jeshua din Nazareth urmeaza sa fie improscat cu pietre, deoarece a practicat vrajitoria si a inselat si a dus in ratacire pe Israel. Oricine a cunoscut ceva pentru apararea lui, a fost chemat sa vina si sa depuna marturie pentru el. Dar nu au gasit nimic in apararea lui si l-au spânzurat in Ajunul Pastilor”.
  b) O alta sectiune din Talmud afirma ca Rabby Simeon ben Azzai a scris despre Isus: “Am gasit in Ierusalim un sul genealogic in care era notat ca “Asa-si-Asa” este bastardul unei femei adultere”.

  Coranul îl prezinta pe Isus ca pe “Isa ibn Maryam” (“Isus, fiul Mariei”). In Islam, Isus este considerat ca profet, fiul Mariei, nascut prin cuvântul creator al lui Alah, care si-a incheiat misiunea pe pamânt.

 25. Flaivus Says:

  Inca o dovada a credibilitatii Bibliei sunt sulurile de la Qumran. Care sunt datate din secolul II – III i.Hr. si daca te uiti pe acele suluri nimic nu s-a schimbat din Vechiul Testament de atunci si cel de acum. 95% este identic, exista doar greseli de uitare a unei litere, sau formulari diferite, sinonime. Mai spune-mi tu o asemenea Carte care sa se fi pastrat la fel. Nu exista! Uita-te sa vezi cate manuscrise ale Noului Testament exista 24.600 si cel mai recent manuscris copiat de la scrierea lui originala este la 50 de ani, in timp ce cartea de pe locul 2 Iliada are doar 600 si ceva de manuscrise, si cel mai recent manuscris este la 500 de ani de la original, Biblia nu are egal.

 26. Alex Says:

  Nu sunt numai roti de care acolo, fi sigur ca te-ai uitat peste toate slide-urile.

  Doar tu ai pomenit de roți. Eu m-am referit la tot ce a găsit păcăliciul ăla.

  Legat de menționarea lui Isus:
  – Flavius Josephus – textele alea sunt considerate de isotirici falsuri
  – Cornelius Tacitus – îi pomenește pe creștini, textul lui nu atestă nimic legat de Isus
  – Pliniu cel Tânar – la fel ca și Cornelius Tacitus
  – Suetonius – la fel
  – Lucian – textul ăla este dialogul unui personaj dintr-o poveste a autorului ( pot să folosesc și eu același procedeu pentru dovedirea existenței Omului Paianjen ? )
  Talmudul și Coranul au exact aceeași valoare ca și Biblia. Era vorba de mențiuni ale istoricilor vremii, nu de scrieri mistice.
  Poate o să observi că niciun istoric nu pomenește abolut nimic de vreo întâmplare care să dovedească fapte din viața lui Isus.

  Inca o dovada a credibilitatii Bibliei sunt sulurile de la Qumran.

  Să înțeleg că tu nici nu știi cum a fost scrisă Biblia ?

  Biblia nu are egal

  Mulți creduli și o grămadă de resurse risipite.
  Eu nu văd aici decât prostie la superlativ.

  Dar văd că nu răspunzi la nicio întrebare și nu combați niciun argument.
  Dacă ai chef de discuție sunt dispus să discutăm.
  Dacă ești aici doar pentru a face apologism ieftin prefer să-mi pierd vremea altfel.
  Dacă următorul tău răspuns este tot la fel o să te invit să te duci să bați la cap pe altcineva.

 27. Alex Says:

  Apropo de sulurile alea. Se pare că ai informații greșite.

  Sulurile sunt o dovadă că Biblia nu a suferit schimbări fundamentale şi, totodată, arată că iudeii din perioada celui de-al doilea templu foloseau într-o oarecare măsură diferite versiuni ale textelor biblice ebraice, fiecare cu propriile ei variaţii. Nu toate sulurile sunt identice cu textul masoretic în ce priveşte redarea sau exprimarea. Unele sunt mai apropiate de versiunea greacă Septuaginta. Mai înainte, erudiţii credeau că deosebirile dintre textul masoretic şi Septuaginta puteau fi consecinţa greşelilor sau chiar rodul imaginaţiei traducătorului. Acum, erudiţii arată că multe dintre aceste deosebiri se datorau, de fapt, variaţiilor din textul ebraic. Aceasta poate explica unele situaţii în care creştinii primitivi citau versete din Scripturile ebraice exprimându-se diferit de textul masoretic.

  De aici :
  http://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/2001121

 28. Flaivus Says:

  Da, dar esentialul era acelasi, diferentele erau minore asta nu ai mai spus. Uita-te la faputl ca acum 3500 de ani Iov afirma ca Pamantul era suspendat pe nimic (Biblie Iov 26: 7 ) ” El( Dumnezeu) intinde nordul asupra golului si atarna pamantul pe nimic.” inainte cu mult ca stiinta sa realizeze asta. Isaia face referire in secolul al VIII -lea la “cercul” pamantului. (Isaia 40:22) ” El este Cel Ce sade deasupra cercului pamantului…”. Stiinta nu si-a dat seama decat tarziu ca universul e intr-o continua crestere, Isaia in acelasi verset de mai sus spune ” El este Cel Ce intinde cerurile ca pe un badalchin si le desfasoara ca pe un cort de locuit.”
  Biblia mai este si o carte profetica. Nimeni nu poate combate nici macar una din profetiile ei. Desi multi spun ca au fost scrise dupa ce s-au implinit, nu le pot da un argument clar, dar sunt unele care s-au implinit la sute de ani dupa ce au fost profetite.
  Un exemplu deosebit. Strategic construit pe malurile fluviului Eufrat, anticul Babilon era considerat „centrul politic, religios şi cultural al Orientului antic“. În jurul anului 732 î.Hr., profetul Isaia a scris o profeţie înspăimântătoare despre căderea Babilonului. Isaia a dat şi detalii: un conducător pe nume „Cirus“ avea să-l cucerească; apele Eufratului, care ocroteau Babilonul, ‘aveau să sece’; iar porţile oraşului aveau „să nu mai fie închise“ (Isaia 44:27—45:3). Circa două sute de ani mai târziu, în 5 octombrie 539 î.e.n., profeţia s-a împlinit până în cele mai mici detalii. Istoricul grec Herodot (secolul al V-lea î.Hr.) a confirmat modul în care a căzut Babilonul.
  Alt exemplu
  Isaia a mai prezis ceva surprinzător despre Babilon: „Nu va mai fi niciodată locuit“ (Isaia 13:19, 20). Ca să prezici că un oraş mare şi înfloritor, poziţionat într-un loc strategic, va fi distrus pentru totdeauna, aveai nevoie de multă îndrăzneală, sau inspiratie lui Dumnezeu. Cine s-ar fi asteptat ca un astfel de oraş să nu fie reconstruit. Cu toate că Babilonul nu a fost distrus imediat după ce a fost cucerit, în cele din urmă cuvintele lui Isaia s-au adeverit. Astăzi, Babilonul este un loc „pustiu, fierbinte şi acoperit de nisip“, arată revista Smithsonian.

  Un al treilea exemplui ar fi profetia lui Ezechiel impotriva Tirului ( Ezechiel 26) acesta profeteste si spune ca ” De aceea, asa vorbeste Stapanul Domn: “Iata, sunt impotriva ta Tirule! Voi aduce peste tine multe neamuri, asa cum isi arunca marea valurile”( Ezechiel 26:3 ), spune ca :”Iata aduc din nord impotriva Tirului pe Nebucadnetar, imparatul Babilonului”. Asta cu cateva zeci de ani inainte sa fie Nebucadnetar rege. Tu poti spune ca el a profetit dupa, cele intamplate, desi sunt dovezi ca a profetit inainte. Dar daca nu crezi, uite asta, a profetit ca va fi distrus pin mana mai multor neamuri, popare ( Ezechiel 26:3), Alexandru cel Mare a fost cel care a cucerit in final Tirul(partea maritima, partea continentala a fost cucerita de Nebucadnetar/ Nabucodonosor) peste 200 de ani de la cucerirea facut de Nebucadnetar(in 333 i.Hr), care a cucerit partea continetala. Alexandru Macedon nu vine doar cu o armata compusa doar din macedonieni, ci cu o armata compusa din mai multe popoare(isotria confirma ca a adus 80 de vase din Sidon si Biblos, 10 din Rodos, 120 din Cipru), exact cum prezice Biblia “Iata, sunt impotriva ta Tirule! Voi aduce peste tine multe neamuri, asa cum isi arunca marea valurile”( Ezechiel 26:3 ). Alexandru Macedon a propus construirea unui pod, unei limbi de pamant. Ca sa construiasca podul, a pornucit ostasilor sa darame toata partea orasului de pe uscat si sa impinga ruinele in mare(enciclopedia britanica, care spune ca podul avea aproape 60 de metri). Curtius Rufus scrie, viata si faptele lui Alexandreu Macedon, si specifica un lucru foarte important la asedierea Tirului, ca a razuit chiar si molozul si pietrisul si adunat totul ca sa construiasca podul, exact ce spune Biblia in Ezechiel 26:4 ” ii voi razui pana si tarana”. Astazi acest loc ( aflat in Liban ), daca mergi pe insula ghici ce vei gasi? Ce as spus Ezechiel cu mai bine de 2650 ani de acum “Voi face din tine o stanca goala; vei deveni un loc de unde se arunca navoadele. Nu vei fi rezidita niciodata,caci EU, Domnul, am vorbit ” (Ezechiel 26:14 si Ezechiel 26:5). Vei gasi exact ce a zis Dumnezeu prin Ezechiel in capitolul 26, o stanca goala cu pescari care arunca mreji de prins pesti, nimic mai mult.

  Ai aici un link cu podul construit de Alexandru Macedon :
  https://www.google.ro/search?q=the+siege+of+tyre+map&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iQ95UqnSBYXZtQbJsIDIAg&ved=0CCcQsAQ&biw=1301&bih=691

 29. Alex Says:

  Da, dar esentialul era acelasi, diferentele erau minore asta nu ai mai spus.

  Adică este aproximativ aceeași poveste scrisă un pic altfel. Ce vroiai ? Să scrie direct altă poveste ?

  Stiinta nu si-a dat seama decat tarziu …

  De fapt creștinii citesc acum textele biblice și încearcă să le interpreteze într-un mod care să corespundă cu actualul nivel științific.

  si atarna pamantul pe nimic.

  Gravitația nu este “nimic”.

  “cercul” pamantului.

  Cercul e cerc, nu e sferă și oricum forma Pământului este o elipsă.

  ” El este Cel Ce intinde cerurile ca pe un badalchin si le desfasoara ca pe un cort de locuit.”

  Dacă ai avea o cât de mică urmă de onestitate ai recunoaște că aici întinde nu se referă la acțiunea de a mări, ci de a așeza într-un anumit fel.

  Isaia a dat şi detalii … Tu poti spune ca el a profetit dupa, cele intamplate, desi sunt dovezi ca a profetit inainte.

  Exact asta am vrut să spun, că nu se știe când au fost scrise acele texte.
  Acum arată-mi dovezile că au fost scrise înainte ca evenimentele respective să aibă loc.

  Pentru ultima dată îți spun, dovedește că citești ce am scris și răspunde și la întrebările puse ori o să consider că ești un mincinos nerușinat și un trol împuțit care trebuie banat și prostiile scrise aici prin copy/paste șterse.

 30. Flavius Says:

  Nu te-am auzit vorbind de ultima profetie, cea a lui Ezecheil, cand Spune ca insula Tirului va fi o stanca goala unde doar se intind mreji de prins pesti

 31. Alex Says:

  Citește tot Ezecheil 26 și vezi că este specificat clar ale cui armate vor distruge Tirul.
  Nu, nu este Alexandru Macedon, deci profeția este greșită.

  Apoi citește și Ezecheil 29 ( poți începe de la paragraful 18 ) și vezi cum chiar și Ezecheil recunoaște acea profeție greșită. 🙂
  Nu cumva ar trebui să-ți cunoști poveștile din cartea aia ?

  Și dacă tot încerci s-o dai exemplu de dovadă a existenței zeului tău, poți să-mi spui cam ce pedeapsă este recomandată în ea copiilor neascultători ?

 32. Flavius Says:

  In Ezechiel 26 versetul 3 De aceea, așa vorbește Stăpânul Domn : «Iată, sunt împotriva ta, Tirule! Voi aduce peste tine multe neamuri, așa cum își aruncă marea valurile. (Ezechiel 26:3 NTR) deci vor fii mai multe neamuri( popoare, nu doar unul). Unde recunoaste Ezecheil ca e prorocia gresita? Cred ca nu ai citit bine. Si despre copii neascultatori( defapt se refera la razvratire) in Vechiul Testament erau omorati cu pietre? Dar tu Vorbesti despe asta( astfel crezand cee ce scrie) dar despre faptul ca Isus a murit penteu pacatele omenirii nu spui.

 33. Flavius Says:

  Si totusi nu ai spus nimic despre faptul ca partea maritima a Tirului a devenit azi exact ceea ce a spus Ezechiel. Care erau posibilitatile sa nimereasca? Apropo Tirul era in vremea aceea un oras, cam cum e azi Barcelona( foarte dezvoltat). Nu ai vorbti nimic nici despre faptul ca Isaia a zis in Isaia 13:19-20 ca Babilonul nu va mai fi locuit niciodata. Uita-te azi sa vezi daca a mai fost reconstruit sau locuit. Babilonul a fost una din cele mai puternice cetatii care a existat. Avea 2 straturi de ziduri, fiecare de aproape 50 m grosime, intre ele un sant, lungimea lor de 60km, si totusi azi numai e decat o ruina. Biblia are autoritate orice ai vrea tu sa spui.

 34. Alex Says:

  In Ezechiel 26 versetul 3

  Văd că nu vrei să-ți citești nici măcar cartea pe care o lauzi.
  Ia vezi tu că doar de la 7 începe Ezechiel să spună exact ce crede că i-a spus zeul. Până acolo face doar o introducere.

  Unde recunoaste Ezecheil ca e prorocia gresita?

  Acolo unde spune că Nabucodonosor și-a distrus aramata degeaba la atacul Tirului. Ți-am dat și capitolul și versul ( 29 cu 18 ).

  Cred ca nu ai citit bine.

  Eu cred că tu nu ai citit deloc sau refuzi să pui cap la cap ceea ce citești. Nu-ți vine să crezi că acele capitole se contrazic.

  Si despre copii neascultatori( defapt se refera la razvratire) in Vechiul Testament erau omorati cu pietre?

  Exact. De ce aș lua în serios o carte cu o astfel de afirmație ?

  Dar tu Vorbesti despe asta( astfel crezand cee ce scrie) dar despre faptul ca Isus a murit penteu pacatele omenirii nu spui.

  Nu, nu cred ce scrie acolo și sper că nici tu nu o să-ți omori copii cu pietre.
  Eu n-am rugat pe nimeni să moară pentru mine ( dacă o să se ofere vreodată cineva o să refuz ) și cu atât mai puțin să moară pentru niște evenimente inexistente sau pentru o vină inventată. Dacă tu te simți bine crezând că acea jertă este reală ai probleme mai mari decât crezutul unui mit.
  Și poți să-mi arăți unde e jertfa aia ?
  Nu cumva mitul spune că a înviat după 3 zile ?
  Era jertfă dacă rămânea mort. Așa e ca și când mi-ai spune tu că o să-mi fi pe veci dator dacă îți dau ție 1000000 de lei știind că eu o să primesc toți banii din lume peste 3 zile dacă o fac. Unde este sacrificiul meu ?

  Si totusi nu ai spus nimic despre faptul ca partea maritima a Tirului a devenit azi exact ceea ce a spus Ezechiel.

  Pentru că Ezechiel spune clar cine trebuie să distrugă Tirul. Cum nu a fost Nabucodonosor este irelevant că o parte din profeție s-a adeverit.
  Pot și eu să-ți înșir 200 de numere câștigătoare la Loto din care cu siguranță câteva o să fie între cele extrase.

  Nu ai vorbti nimic nici despre faptul ca Isaia ….

  Pentru că nu există nicio dovadă a momentului când au fost scrise acele texte. Ai spus că ai dovezi. Care sunt ?

  Biblia are autoritate orice ai vrea tu sa spui.

  Are aceeași autoritate ca și o carte cu povești.
  Ți-am mai spus că folosind aceleași tehnici pe care le folosești tu să dovedești existența zeului, pot să dovedesc și eu că Spiderman există și trăiește și azi la New York. În plus el susține doar activități pozitive, pe când Biblia te învață și să-ți omori copii cu pietre, cum să-ți bați sclavii, cum și unde pot să deschidă gura femeile, …
  Eu zic să te mai gândești.
  Nu mă crede pe mine. Caută-ți tu răspunsuri la întrebări cum este “De ce nu există niciun istoric care să-l fi menționat pe Isus ?” sau “De ce sunt atâtea sfaturi evident greșite în Biblie ?” sau “De ce sunt atâtea contradicții în Biblie ?”

 35. Flavius Says:

  Ti-am mai spus e Vechiul Testament, daca citestidoar franturi, nu ai cum sa intelegi absolut nimic. Avem cateva suluri( cele de la qumran) care sunt datate la secolul II i.Hr. Cel mai probabil sunt mai vehchi de secolul II. Deci sa afirmi asta acum 2200 ani ca nu va mai fii rezidita o cetate ca Babilonul. Da Isus nu doar ca a murit, si a inviat, dar a trait o viata sfanta, ” nici o nelegiuire nu s-a gasit in gura Lui” asta nu intelegi, nu e vorba doar de moartea Lui, ci si de viata Lui, de faptul ca El putea sta linistit in cer fara sa mai vina sa poarte pacatul tau si pacatul meu. Sa presupunem ca, crezi si tu Biblia pt 2 minute. Deci Isus a luat pacatul intregii lumi asupra Sa, iar in acele momente Dumnezeu Tatal si-a intors fata de la El dincauza ca Dumnezeu nu poate privi pacatul. El a luat toate acestea asupra Sa, fiind fara nici o vina( sa nu mai vorbim de bataile pe care i le dadeau romanii… Faptul ca in momentul in care loveau cu bicele acelea luau si carnea de pe tine, iar crucea pentru evrei era cel mai blestema mod de a muri… Hristos putea sa fca orice, pt ca tu ot nemultumit esti… Prefer sa traiesc ca si Hristos o viata sfanta, si nu sa comentez de toti ca ei sunt niste prosti, ca ceea ce cred e o prostie ca sunt manipulati. Dumnezeu nu e disperat sa mantuiasca oameni, daca tu nu vrei, nu te obliga, eu m-am saturat sa-ti spun omule, daca nu te intorci la Dumnezeu tu vei da socoteala.. O seara binecuvantata!

 36. Alex Says:

  sa afirmi asta acum 2200 ani ca nu va mai fii rezidita o cetate ca Babilonul.

  Tot în cartea aia se afirmă și cine va distruge Tirul și n-o nimerește.
  Dacă îți dau 30 de numere de la Loto și nimeresc cel puțin 2 câștigătoare o să mă consideri și pe mine profet ?

  Dar ție îți e frică și să citești cu atenție cartea aia și ai dreptate să îți fie. Aceasta ( cititul cu atenție ) este una dintre cele mai bune metode să devi ateu. Asta și căutatul de răspunsuri pe Net. Cred că intuiești asta și de aceea nici nu cauți răspunsuri. Le ai pe alea care ți s-au băgat de mic pe gât ( am fost și eu în situația ta ) și ești îngrozit chiar să-ți pui întrebarea : “Dar dacă greșesc ?”.

  Isus nu doar ca a murit, si a inviat, dar a trait o viata sfanta

  Deci zici tu că a petrecut aproximativ 30 de ani când avea nemurirea asigurată. Tot nu văd jertfa.

  nici o nelegiuire nu s-a gasit in gura Lui

  Doar atunci când a alungat negustorii din templu.
  Să nu mai spun că în Biblie se spune că el a susținut că nu a venit să schimbe vechile legi, deci pedeapsa cu omorâtul cu pietre este valabilă și azi. E ciudat totuși cum azi ajungi la pușcărie dacă încerci s-o aplici.

  El putea sta linistit in cer fara sa mai vina sa poarte pacatul tau si pacatul meu.

  Care parte din fraza “Nu văd sacrificiul din acțiunea de a îți da 1000000 lei dacă îmi garantezi că după 3 zile primesc tot aurul din lume” nu o pricepi ?
  Este irelevant ce faci într-o perioadă de 30 de ani în comparație cu toată viața Universului.

  Prefer sa traiesc ca si Hristos o viata sfanta, si nu sa comentez de toti ca ei sunt niste prosti, ca ceea ce cred e o prostie ca sunt manipulati.

  Și eu aș prefera să fie soare și vreme frumoasă 365 de zile pe an. Asta n-o să schimbe realitatea și faptul că tu tot trebuie să explici lipsa dovezilor isotirce și neconcordanțele din cartea ta cu povești, dacă vrei să fi luat în serios.

  daca nu te intorci la Dumnezeu tu vei da socoteala

  Iar tu o să fi pedepsit de Spiderman dacă nu donezi în fiecare zi, tot restul vieții tale, 18 lei muzeului Antipa.

  O seara binecuvantata!

  Merci. Mulți pupici de la inorogul invizibil roz și ție.

 37. sergiu Says:

  Fratilor, minunile sfintilor au continuat pana in zilele noastre.Sunt minuni si dovezi clare recunoscute din ambele tabere, minuni ramase in istorie, scrise si in unele registre al unitatilor medicale,dovezi aveti “n”,doar sa le acceptati.Nu trebuie sa cauti dovezi de 2000 de ani.Cat de fratii nostri romani care prefera sa aduca anumite insulte,nu pot sa spun decat,rusine.Pentru cei ce sunt interesati si studiaza fara sa aduca jigniri,tot respectul.vulgaritatea nu aduce decat rusine,atat tie cat si familiei care te-a educat,sa iti injuri un frate ca sustine ceva e o prostie, esti incapabil sa primesti o opinie.Toata stima si respectul

 38. Alex Says:

  Fratilor, minunile sfintilor au continuat pana in zilele noastre.Sunt minuni si dovezi clare recunoscute din ambele tabere, minuni ramase in istorie, scrise si in unele registre al unitatilor medicale

  Numește câteva.

  Cat de fratii nostri romani care prefera sa aduca anumite insulte

  Care ? Unde ? Cine ?

 39. trifoi ioan Says:

  Scriu cu gândul de a expune un punct de vedere în legătură cu acest subiect. Nu vreau să conving pe nimeni. Odată că atei nu există, există doar oameni ce nu cred în Dumnezeu dar tot cred în ceva sau cineva și acesta e dumnezeul lor. Chiar când bei un pahar de apă o faci prin credință fiindcă nu știi ce conține acel pahar de apă, dar o faci încredințat că știi ce conține, sau că cel ce o furnizează știe. Dar atât timp cât nu ești atotștiutor, atotputernic, etern nu poți decât să-ți trăiești viața bazându-te pe credințe, fără a putea dovedi totul. În aceste condiții suntem supuși cu toții aceleiași neputințe și nevoi după dumnezeu. Cât despre încrederea în știință, și ea e un produs al limitelor noastre omenești, limitată și neajutorată.Am pentru această afirmație argumente câte dorești. Unul singur dacă-l înțelegi ar fi statistica Fermi-Dirac sau Bose-Einștein. De altfel trebuie să fii foarte atent cu știința când vine vorba de teorii științifice și fapte științifice. Big-bang-ul e o teorie științifică nu un fapt științific dovedit prin metodele științifice consacrate și acceptate.
  Legat de argumentele existenței lui Isus sau existența lui Dumnezeu aș spune că, lucrul pe care nu dorești să-l găsești, chiar dacă dai peste el nu-l vezi. Problema nu este de fapt asta. Nici undele electromagnetice nu poți dovedi că există, asta nu te împiedică să vorbești la telefonul celular sau să comunici prin wireless. Cât despre numărul celor ce cred sau nu, e irelevant. Câți oameni ce trăiesc pe Pământ ar trebui să voteze că nu există gravitație ca ea să dispară? Existența lui Dumnezeu nu depinde de ce credem noi, El există prin Sine, e infinit, deci noi fiind finiți oricum nu-i putem cuprinde toată existența, deci noi putem surprinde doar atât cât încape în limitele noastre. Mai mult, mulți din cei ce cred în Dumnezeu cred de fapt într-o imagine, ce și-au făcut-o ei și care reflectă imperfecțiunile lor.
  la fel cum experiența nu înseamnă ce ai trăit ci cum știi să folosești experiențele tale de viață, la fel e și credința. E mai important în ce te transformă ce crezi decât ce crezi. De fapt asta-i menirea credinței să transforme un animal dominat de instincte într-o ființă superioară, un fiu de Dumnezeu, care să atingă maximul potențialului său. Un credincios ce nu face nimic cu ceea ce crede sau acționează contrar a ceea ce declară a fi credința lui, tot la nimic nu ajută. Isus e Cel ce a fost dispus să lase în urmă perfecțiunea cerului să locuiască într-un corp degenerat supus morții și putrezirii, să moară ca un tâlhar fără să fi greșit cu nimic, doar ca noi să putem avea dreptul la viață iar pentru cei ce acceptă transformarea o viață veșnică perfectă, iar pentru cei ce nu vor să-i poată contesta existența și misiunea. Aceste lucruri nu se pot demonstra. Majoritatea minunile ce le-a săvârșit erau publice și au devenit “virale” pe calea cea mai cunoscută și anume pe calea orală. Unele minuni erau în masă sau la scară mare. A hrănit mai mult de cinci mii de oameni cu cinci pâini și câțiva pești și asta în mai multe rânduri, a înverzit instantaneu deșertul, a umblat pe mare și în final a înviat arătându-se la cel puțin cinci sute de persoane după înviere. A devenit un personaj atât de popular încât a devenit incomod celor mari din vremea Lui, care au pus la bătaie toată influența lor pentru a-l discredita. Dacă nu a existat sau dacă a fost un nimeni, cum explici atâta zel în a-l reduce la zero? Apoi atâția martiri ce au preferat să moară decât să renunțe la credința lor, toți credeau într-o himeră sau un mit? Și nu vorbim de câțiva oameni de condiție modestă ci de personaje importante ale vremii de înaltă erudiție sau cu averi fabuloase. Despre aceștia chiar sunt izvoare istorice. Dar cel mai greu de suportat a fost faptul că acest învățător galilean era imbatabil și incoruptibil. Dușmanii Lui îl doreau mort sau tăcut iar elevii lui Împărat, nu a cedat niciunei ispite. E copleșitor cum acest personaj aparent obscur fără un acoperiș deasupra capului a stârnit atâta controversă până azi. Notorietatea lui a depășit în timpul vieții Lui pământești granițele Iudeii și ale Galileii. Nero a devenit gelos pe faima Lui. “Ridică-te ia-ți patul și umblă” e un ecou ce reverberează până azi ridicând cu aceeași putere oameni căzuți fizic, psihic sau spiritual de ruina viciului, a degradării morale, a bolii, a deznădejdii și transformându-i în capodopere ale creațiunii. Poate nu vedem undele dar auzim telefonul sunând. Astea sunt adevăratele dovezi și adevăratele minuni dumnezeiești. Pentru asta chiar merită să mori. O asemenea atitudine o poți eticheta cum dorești: naivitate, lipsă de discernământ,credulitate, prostie, manipulare dar pentru asemenea efecte sunt dispus să intru în tabăra naivilor chiar dacă am absolvit absolvit mai multe facultăți și am studiat o viață tainele științei. Metafizica e ceea ce nu poate explica fizica cu toate metodele ei științifice. Dragostea e metafizică la fel ca ura, la fel ca viața și moartea, la fel ca muzica, la fel ca dansul, la fel ca frumosul. Iar noi suntem ființe fizice și metafizice. Dumnezeu e capabil să hrănească atât ființa noastră fizică cât și cea metafizică. Ce dovezi așteaptă oare metafizica? Mai puțin dovezi fizice, ea răspunde celor metafizice. Cei din vremea Lui cereau dovezi fizice, dar le-a oferit una metafizică și anume o dragoste capabilă de jertfă. Dovezile fizice sunt ușor de obținut. Cele metafizice sunt greu de obținut dar și de respins. De învins cel mai greu e să te învingi pe tine, să te ridici la nivelul propriilor tale așteptări, când nu reușești învinovățești pe oricine sau orice.
  Dacă dorești argumente din astrofizică, sau fizica particulelor sau fizica solidului, magnetohidrodinamică, structuri biotice sau abiotice, complex ireductibil sau alte argumente sau contraargumente științifice ele sunt din abundență și poartă semnătura Creatorului dar trebuie s-o recunoști și să o accepți dar alegerea sau într-o direcție sau alta e o chestiune strict de credință. A’propos, părinții îi accepți și-i tratezi doar în baza credinței și a unor dovezi circumstanțiale, chiar și o analiză genetică e cu rezultat probabilistic.
  Tu alegi ce crezi.

 40. Alex Says:

  Odată că atei nu există, există doar oameni ce nu cred în Dumnezeu dar tot cred în ceva sau cineva și acesta e dumnezeul lor.

  Temenul ateu nu se leagă de credință, ci de zei.
  Poate vrei să încerci să pricepi un termen înainte de a-l combate.

  Cât despre încrederea în știință, și ea e un produs al limitelor noastre omenești, limitată și neajutorată.

  Este un produs al încercării de a ne depăși limitele și este chiar unul reușit.
  Nu văd cum ai putea să spui despre un cumul de cunoștințe că este neajutorat.

  e o teorie științifică nu un fapt științific

  Nu există “fapt” științific, iar teorie științifică este gradul maxim la care ajung conceptele științifice din punct de vedere al acceptării lor.

  Nici undele electromagnetice nu poți dovedi că există, asta nu te împiedică să vorbești la telefonul celular sau să comunici prin wireless.

  Chiar faptul că vorbești la telefon wireless este dovada existenței undelor electromagnetice.
  În plus te invit să-ți bagi degetele în priză și atunci o să simți undele alea care spui că-s invizibile.

  Aceste lucruri nu se pot demonstra.

  Atunci afimațiile acestea nu au absolut nicio valoare.

  Dacă nu a existat sau dacă a fost un nimeni, cum explici atâta zel în a-l reduce la zero?

  Explicația este foarte simplă: zelul acela există doar în imaginația ta.

  toți credeau într-o himeră sau un mit?

  Da. Exact la fel că fraierii musulmani care se aruncă în aer în zilele noastre.

  Notorietatea lui a depășit în timpul vieții Lui pământești granițele Iudeii și ale Galileii.

  Doar că nu s-a obosit absolut nimeni să scrie absolut nimic despre el în timpul vieții.

  Metafizica e ceea ce nu poate explica fizica cu toate metodele ei științifice.

  Pentru că nu are absolut niciun efect fizic asupra realității.

  Dovezile fizice sunt ușor de obținut.

  Arată-mi una.

  Cele metafizice sunt greu de obținut dar și de respins.

  Ți-au dovedit rudele că te iubesc în ultima perioadă ? Uite ce ușor e să produci dovezi metafizice.

  De învins cel mai greu e să te învingi pe tine, să te ridici la nivelul propriilor tale așteptări, când nu reușești învinovățești pe oricine sau orice.

  Aproape de acord (exprimarea lasă de dorit).
  De aceea au apărut povești ca cele cu zeul tău impotent. Oamenii simt nevoia să dea vina pe altcineva. Le vine greu să creadă că sunt singurii responsabili pe destinul lor.

  Dacă dorești argumente din …

  Nu. Nu argumente vreau. Vreau dovezi.

  A’propos, părinții îi accepți și-i tratezi doar în baza credinței și a unor dovezi circumstanțiale, chiar și o analiză genetică e cu rezultat probabilistic.

  Poate tu. Eu mai am și alte criterii.
  Dar da. Toate răspunsurile științifice sunt exprimate cu o anumită probabilitate. Poți să-mi spui un experiment științific care să arate existența zeului tău care să aibă măcar jumătate din încrederea dată de un test de paternitate ?

  Tu alegi ce crezi.

  De fapt, nu. Nu poți alege ce crezi.
  Ceea ce crezi se bazează pe informațiile pe care le deții și de aceea tu îți ești cel mai mare inamic când vine vorba de a modifica modul cum îți abordezi propriile idei.
  Ia încearcă să descoperi ce ar trebui să se întâmple ca să-ți schimbi părerea în privința religiei. Sunt convins că răspunsul tău este că absolut nimic nu te va face să te răzgândești (și crezi, în mod stupid, că poziția asta este chiar una cu care să te lauzi).
  Te minți singur că tu ai ales să crezi ce crezi, deși dacă te nășteai la Bagdad acum probabil erai musulman.

  Așa că nu, nu tu alegi ce crezi. Ce poți să faci este să abordezi cât mai multe idei fără păreri preconcepute și să încerci să descoperi realitatea, nu ceea ce ți-ar place ție să fie real.

 41. violeta Says:

  Nu stiu cum am ajuns pe blogul tau, dar daca tot am ajuns nu ma pot abtine. Insa nu mi-e clar daca tu nu crezi in existenta lui Iisus ca om sau nu crezi deloc in Dumnezeu.
  Intr-o mare masura ai dreptate, Biserica ca si religia au fost create pentru a manipula, avand in vedere tot ce s-a intamplat cu Constantin cel Mare, cu consiile de la Niceea. Pana si ideea de Dumnezeu au denaturat -o si aceasta cred eu ca e motivul pentru care oamenii nu mai cred. Dumnezeu nu e un om cu barba care sta in cer si ne pedepseste cand gresim. E imposibil sa crezi k am aparut din neant, daca tu gasesti un ceas care functioneaza pe jos, te gandesti ca a fost creat sau a aparut pur si simplu? Este ceva ce ne anima pe toti, nu suntem numai materie. S-au facut multe experimente genetice pe planeta asta. Oricum daca de curiozitate vei vedea religia budista, sau mai ales hinduista vei intelege raspunsul la multe intrebari. Pentru ca sunt explicate altfel, nu e doar crede si nu cerceta. De exemplu universul nostru functioneaza dupa niste legi, fizice, universale. Cum ar fi gravitatia. Sau rezonanta. Ceea ce dai se intoarce, din cauza asta in toate religiile se zice sa fii bun, “Cine seamana vant, culege furtuna.”Rezonanta este o lege care ne afecteaza pe toti, in aceesi masura, ca si gravitatia. Daca faci bine, vei primi bine, pentru ca rezonezi cu acea energie care se intoarce multiplicat, Unii zic ca te-a rasplatit /Dumnezeu sau dimpotriva, in realitate iti primesti doar roadele actiunii, asa functioneaza universul.Sau elemente legate de karma, orice actiune are o reactiune.Nu exista altfel, mai devreme sau mai tarziu, Eu sunt femeie, tu esti barbat, nu suntem egali, de ce? din cauza karmei, unii oameni au anumite calitati, altii dimpotriva, este tot efectul karmei. Parerea mea personala este ca niciodata poate nu vom stii raspunsurile la toate intrebarile, dar macar la cateva tot vom stii 🙂 ca in povestea aia cu baietelul de pe plaja care incerca cu galeata lui mica sa ia toata apa din mare, facand multe ture si sa o verse intr o gaura care o facuse el in nisip, nici noi cu mintea nostra nu vom putea intelege Totul sau pe Dumnezeu- paramatman cu mintea noastra limitata.
  Si stai linistit, asta nu e singura noastra viata, nu se termina totul in negru, altfel de ce ar mai crede jumatate de planeta in reincarnare? pana si dacii nostrii se bucurau cand mureau ca se duceau la zamolxe. Si in afara de asta sunt extrem de multe cazuri bine documentate despre copii care isi amintesc viata trecuta si cum au murit,la varste extrem de mici , pe care ar fi imposibil sa le stie.

 42. Alex Says:

  nu mi-e clar daca tu nu crezi in existenta lui Iisus ca om sau nu crezi deloc in Dumnezeu.

  Ambele.

  Dumnezeu nu e un om cu barba care sta in cer si ne pedepseste cand gresim.

  De unde știi ?

  E imposibil sa crezi k am aparut din neant

  Doar persoanele religioase susțin așa ceva. Știința zice cu totul altceva.

  daca tu gasesti un ceas care functioneaza pe jos, te gandesti ca a fost creat sau a aparut pur si simplu?

  Ceasul se poate multiplica singur ?

  S-au facut multe experimente genetice pe planeta asta.

  Și ? Care-s concluziile ?

  Oricum daca de curiozitate vei vedea religia budista, sau mai ales hinduista vei intelege raspunsul la multe intrebari. Pentru ca sunt explicate altfel, nu e doar crede si nu cerceta.

  Tot mambo-jambo e și ăla, chiar dacă e mai vechi.
  Știința îți dă răspunsuri clare și logice. Religia este inutilă.

  De exemplu universul nostru functioneaza dupa niste legi, fizice, universale. Cum ar fi gravitatia. Sau rezonanta. Ceea ce dai se intoarce, din cauza asta in toate religiile se zice sa fii bun, “Cine seamana vant, culege furtuna.”Rezonanta este o lege care ne afecteaza pe toti, in aceesi masura, ca si gravitatia. Daca faci bine, vei primi bine, pentru ca rezonezi cu acea energie care se intoarce multiplicat,

  Ce este aceea “energie” ? De unde se întoarce și cine/ce o multiplică ?

  nici noi cu mintea nostra nu vom putea intelege Totul sau pe Dumnezeu- paramatman cu mintea noastra limitata.

  Nu e nevoie să înțelegi “Totul” pentru a face deosebirea dintre realitate și imaginație.

  Si stai linistit, asta nu e singura noastra viata, nu se termina totul in negru,
  De unde știi ?

  altfel de ce ar mai crede jumatate de planeta in reincarnare?

  Apelul la mulțime este ilogic. Faptul că la un moment dat majoritatea oamenilor credeau că Pământul este plat și că Soarele și stelele se învârt în jurul lui nu făcea asta realitate.

  sunt extrem de multe cazuri bine documentate despre copii care isi amintesc viata trecuta si cum au murit,la varste extrem de mici , pe care ar fi imposibil sa le stie.

  Sunt mai mulți ăia care cred că au fost răpiți de extratereștrii. Asta face extratereștrii o realitate ?

 43. violeta Says:

  Dovezi sunt destule, ideea e cat de deschis esti sa le vezi, raspunzand la o intrebare cu o alta intrebare nu e o metoda.Eu nu cred in coincidente. iar legat de iisus, nici nu conteaza daca a existat sau nu, Ce nu iti convine din ce a spus el? Ce e absurd in ceea ce a zis Isus? A fost un filosof al moralitatii. La urma urmei asta face diferenta dintre noi si animale, nivelul de constiinta ridicat si moralitatea pe langa altele. restul e neimportant.
  Despre rezonanta – http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=3659&lang=RO
  Binenteles ca extraterestrii sunt o realitate, vei gasi dovezi ale lor , in special in cartea lui Enoh sau ezechiel chiar in biblie R 4 https://biblia.resursecrestine.ro/ezechiel.
  https://www.youtube.com/watch?v=fYlVyoNVB1o
  M-ai intrebat ce este aceea energie, tu cand mananci,bei apa si respiri iei energie din elementele respective. Uita te pe pachetul de biscuiti ca scrie acolo cata energie iti da, etc. Sau poti sa citesti despre aparatul foto kirilian.

 44. Alex Says:

  Dovezi sunt destule, ideea e cat de deschis esti sa le vezi,

  Numește câteva și explică ce dovedesc.

  raspunzand la o intrebare cu o alta intrebare nu e o metoda.

  Unde am făcut asta ?

  Eu nu cred in coincidente.

  Este irelevant ce crezi tu. Important este ce poți dovedi.

  iar legat de iisus, nici nu conteaza daca a existat sau nu, Ce nu iti convine din ce a spus el? Ce e absurd in ceea ce a zis Isus?

  Afirmația că este fiul unei zeități și că știe el ce vrea acea zeitate.

  Despre rezonanta – http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=3659&lang=RO

  Mambo-jambo între câțiva termeni reali din fizică și idei stupide și fără nicio legătură cu știința, folosit să ia banii fraierilor.

  Binenteles ca extraterestrii sunt o realitate, vei gasi dovezi ale lor , in special in cartea lui Enoh sau ezechiel chiar in biblie

  Astfel de dovezi le poți găsi și despre Omul Paianjen. Eu vorbeam totuși de dovezi științifice nu de unele imaginate.

  M-ai intrebat ce este aceea energie, tu cand mananci,bei apa si respiri iei energie din elementele respective.

  Aia-i o mărime fizică foarte clar definită care, apropo, este constantă în natură (vezi legile fizicii). Aberația din textele tale n-are legătură cu știința și de aia am întrebat ce este și cum se poate multiplica.

 45. Gabones Says:

  Ca să înțelegi fenomenul Isus, trebuie să cunoști foarte bine istoria antică (cu deosebire istoria israelului) si istoria religie. Isus a trăit intr-o perioadă complicată, Israelul era divizat si ocupat de romani, acest fapt a creat o efervescentă deosebită religioasă in interiorul țării, existau conflicte deschise intre saduchei (casta preoților si aristocratilor evrei), farisei si alte secte mesianice: esenieni, zelotii-sicarii etc. Toti credeau că Israelul e pedepsit de către Dumnezeu pentru păcatele sale si că singura salvare este venirea lui Mesia (Mesiah inseamnă in ebraică ”Unsul”). in aceste condiții istorice a apărut Isus, unul dintre zecile de Mesia proclamati ai acelor timpuri. Cei care il fac pe Isus, Dumnezeu Fiul sunt 1) un evreu, Saul- cunoscut sub numele de Pavel, (evreu care nu la cunoscut niciodată pe Isus), Saul abrogă pentru străini legile evreiesti (circumcizia obligatorie, interzicerea consumării de animale impure: porcul, iepurele etc) si le spune acestora că singura salvare este Mântuirea prin Isus 2) al doilea personaj important pentru crearea lui Isus ca Dumnezeului-Fiu este un împărat roman, Constantin cel Mare care obligă pe toti episcopii creștini să adopte prin conciliul de la Niceea (324) un cult crestin unitar.
  Care sunt capcanele crestinismului 1- Cum este crestinismul o religie monoteistă dacă există de fapt trei Dumnezei: Tatăl, Fiul si sf Duh…2) Ce face si cine este de fapt sf Duh? 3) Cu cine a rămas de fapt Maria gravidă, cu Dumnezeu – Yahve ori cu Sf Duh? 4) cum este posibil ca o creatie a lui Dumnezeu, omul Maria, să il nască pe insusi Dumnezeu ?
  In toate religiile avramice avem aceleasi de intrebări lămuritoare: Cine era Moise de fapt, un prinț egiptean ori un evreu? A primit Moise pe muntele Sinai tablele legii de la insusi Dumnezeu?…Cine a fost Mohamed, un cioban arab analfabet ori un profet?..vorbea Mohamed cu ingerul Gabriel? ..dar asta inseamnă de fapt credința..a accepta fără să-ți pui intrebări dogmele religiei in care crezi..

Leave a Reply