A existat oare Iisus, personajul istoric?Acest lucru este puţin probabil, din mai multe puncte de vedere.

Mitul fiului lui Dumnezeu, născut din fecioară pe 25 decembrie, care s-a apucat de predici pe la 30 de ani, a făcut minuni pentru ca mai târziu să moară şi după 3 zile să învie şi să se ridice la cer a fost un mit foarte popular în spaţiul Mediteranean. Mai mult, se poate observa o filiaţie a miturilor, cu elemente comune ce ţin pe de o parte de simbolistică astrală care era la mare preţ în acele vremuri.

Primul mit cunoscut care conţinea elementele mai sus menţionate a fost cel al lui Horus, zeitate egipteană care era foarte popular pe la 3000 înaintea erei noastre. Peste mai multe milenii şi probabil mai multe filiaţii succesive, mitul fiului lui Dumnezeu a ajuns şi în Palestina.

Tot prin acele timpuri, la mare concurenţă cu secta (pe atunci) a creştinilor, în vechiul imperiu roman, era foarte popular cultul zeului Mithra cu care, deloc întâmplător, creştinismul împărţea foarte multe elemente comune. Mithraismul era chiar foarte popular în special printre soldaţii romani în primele secole ale erei noastre. Diferenţa esenţială între cele două religii a constituit-o faptul că ritualul lui Mithra nu se adresa femeilor pe când creştinismul a fost încă de la început foarte deschis tuturor.

Evident, astăzi nimeni nu se întreabă dacă Mithra sau Horus au existat vreodată şi asta doar pentru că religiile lor au murit. Dogma creştină a supravieţuit, fiind categoric o religie mai “evoluată” cu un caracter mai inclusivist, o morală mai sănătoasă decât a Vechiului Testament, de exemplu, şi poate ceva dram de noroc, în special în primele secole. Însă toate acestea, nu o fac cu nimic mai adevărată decât religiile care au murit, şi nu reprezintă nicio dovadă că personajul din centrul ei ar fi existat în carne şi oase.

Oricum, cu fundamentaliştii creştini este greu să porţi o discuţie reală pe teme de dovezi. În momentul în care argumentele tale vin dintr-o culegere antică de texte care se contrazic unele pe altele, scrise la 60-150 de ani de la evenimentele pe care chipurile le descriu, este greu să accepţi că Pământul are mai mult de 6000 de ani vechime, că toate speciile de animale din ziua de azi au evoluat din fiinţe mai puţin complexe de-a lungul unui proces foarte lung, cu incremente foarte mici care au autointretinut câştiguri aparent infime în structura lor.
Culmea este că oamenii foarte credincioşi se laudă cu acest lucru nerealizand că noţiunea de credinţă reprezintă convingere în absenţa vreunei dovezi. Ceea ce face omul extrem de vulnerabil la iluzii.

Autor: atilanyerges

65 Responses to “A existat oare Iisus, personajul istoric?”

 1. Jack Says:

  @alex
  Salut, eu sunt total de acord cu tine, si chiar recent am realizat cat de mare e aceasta manipulare peste tot in lume si cum altii pot crede in “cineva” care-i va salva si ajuta de orice pericol, iar un efect enervant si ilogic pt mine este faptul ca cei care cred foarte mult sunt in stare sa ramana singuri si sa nu-i aprecieze deloc pe cei care-i iubesc cu adevarat si le doresc tot binele.
  Vb in cazul meu, pt ca am o prietena care a devenit mai fascinata de Dumnezeu si tot zice ca nu o sustin, i se pare mai important asta decat ca o iubesc cu adevarat si tin la ea.
  As putea sa incep sa-i arat tone de dovezi de aici, dar ma tem ca ma va vedea un nebun. Ea tine la mine si ma iubeste, stiu asta, dar cum as putea sa o fac sa inteleaga ca viata si timpul petrecut impreuna e mai pretios decat statul in biserica ? Fara a ma desparti de ea, pt ca avem 3 ani si eu sunt deja mare si nu prea am timp :D.
  Scuze ca a fost putin offtopic,
  Multumesc

 2. delia Says:

  cine se considera evreu poate sa creada eu sunt romanca si nicio legatura cu Rachela sau cu Jeshua , eu sunt a lui Stefan ala cu barba si cioc din cartile de istorie , mic de stat mare la sfat , ce treaba avem noi cu o carte care nu ne reprezinta, facand polemica pe marginea unei istorii care nu ne apartine am uitat de istoria noastra, cati dintre dv stiu ca , crestinismul a fost introdus cu forta iar acest individ Jeshua se autointitula Dumnezeu “eu sunt una cu tatal ” hai zau si noi cine suntem ? extraterestrii? oricum cine nu era evreu in biblie scrie ca cei de alt neam erau ? cine stie ?

 3. haribo Says:

  Delia tu te-auzi?Acest Hristos pe care voi Il tagaduiti a venit in trup fiindca si acum 2mii de ani si mai bine existau persoane ca tine si cel ce a scris articolul,care credeau doar in ceea ce vedeau cu ochii de lut,iar dincolo de logica limitata nu exista nimic.El e izvorul vietii,iar ca drept dovada a venirii Sale si implicit a existentei stau scrierile unui Africanus,Iulius Iosephus,DAR cel mai evident sunt sfintii,oamenii care au trait dupa indemnurile SAle ,,fiti sfinti precum Tatal vostru ceresc Sfant este”.Cine s-ar lasa scalpat,aruncat in arene cu lei,prigonit,scuipat,cu unghiile smulse sau batandu-i-se cuie in craniu(vezi temnitele comuniste)pentru o poveste imaginara?De ce foarte multi pagani de 2mii de ani incoace s-au increstinat in urma aparitiilor cristianice,mariale,etc(vezi cazul Sundar Singh ca ex),DAR nici un crestin care s-a impaganat n-a avut parte de o astfel de descoperire al vreunui zeu al religiei in care a trecut?Fiindca toate religiile sunt creatii ale mintii omenesti influentate de acea forta mintala diavolos,crestinismul insa este credinta aedavarata in Unicul Dumnezeu Adevarat,revelata de Acesta in trup omenesc.Am filmare din Egipt,unde muslimi cu turbane merg la exorcizare la parintele MAcarie,fiindca allah-zeul lunii e mut si surd.Mufti-ul lor nu are nici o puetere asupra duhurilor necurate,dar astea-s mai grele pentru o minte care nu accepta decat poate ea cuprinde.dar care minte,ca n-a vazut-o inca nimeni?

 4. Alex Says:

  Acest Hristos pe care voi Il tagaduiti a venit in trup fiindca si acum 2mii de ani si mai bine existau persoane ca tine si cel ce a scris articolul,care credeau doar in ceea ce vedeau cu ochii de lut

  Păi să facă bine și să mai vină o dată. 🙂

  drept dovada a venirii Sale si implicit a existentei stau scrierile unui Africanus,Iulius Iosephus

  Primul a trăit la câteva sute de ani ( aproximativ 200 ) de la faptele pe care chipurile le relatează.
  Scrierile celui de-al doilea în care-l pomenește pe Iisus sunt considerate falsuri.

  cel mai evident sunt sfintii

  Pot să-ți arăt și eu oameni care trăiesc cu frica de a nu fi răpiți ( unii din nou ) de extratereștri.
  Asta dovedește că extratereștri există sau că imaginația oamenilor este foarte bogată ?

  Cine s-ar lasa scalpat,aruncat in arene cu lei,prigonit,scuipat,cu unghiile smulse sau batandu-i-se cuie in craniu(vezi temnitele comuniste)pentru o poveste imaginara?

  Există exemple de genul acesta în toate religiile.
  Era o activitate obijnuită trimiterea de “mesageri” lui Zamolxe. Aceștia erau de obicei tineri care aceptau moartea cu zâmbetul pe buze în idea că o să ajungă să-și vadă zeul. Asta dovedește existența lui sau puterea autosugestiei ?

  DAR nici un crestin care s-a impaganat n-a avut parte de o astfel de descoperire al vreunui zeu al religiei in care a trecut?

  Minți cu nerușinare. Nu trebuie decât să cauți un pic pe youtube și o să vezi o grămadă de persoane care au trecut de la o religie la alta și au avut experiențe foarte asemănătoare ( și-au “simțit” zeul, au fost “ajutați” de zeu, etc. ).

  Fiindca toate religiile sunt creatii ale mintii omenesti influentate de acea forta mintala diavolos,crestinismul insa este credinta aedavarata in Unicul Dumnezeu Adevarat,revelata de Acesta in trup omenesc.

  Când le studiezi din afară toate arată exact la fel. Doar membrii unei religii văd în ea “credința Adevărată”.
  Exemplul cu musulmani care merg la exorcizare la creștini arată din nou doar limitările oamenilor și nu spune nimic despre religia pe care o preferă.

 5. ionescu cristian Says:

  Toti fanaticii religiosi sunt insistenti, plictisitori si lipsiti de logica realitatii celei mai simple. Peste 80% dintre ei au avut la scoala rezultate in cel mai fericit caz mediocre. Biserica te vrea un imbecil supus si bun contribuabil toata viata. Neavand decat o cultura generala modesta, religiosii se constituie in ,,marfa,, care aduce multa prostie in lume, dar multa avere si putere Bisericii…

 6. ionescu cristian Says:

  Isus e o personificare a unei constiinte inalte in ceea ce priveste altruismul. Insa, atentie! Altruismul i se cere doar omului de rand, nu si Bisericii! Adica, tu sa nu strangi averi pe pamant, ca ajungi in iad! Lasa-i doar pe popi sa le stranga! Tu nu judeca ce face popa (toate faradelegile), ca nu esti in drept sa judeci! Serios??? Si-atunci de sunt cetatean al unei comunitati? Sa stau toata viata in genunchi si sa ma rog ca un imbecil la pereti desenati? Eh, aici intervine prostia omeneasca si astfel Biserica s-a imbogatit, adancind si mai mult naivitatea omului incult si fricos de propria umbra. Asa au aparut fanaticii religiosi. Pentru mine marile religii reprezinta mistificari ale unor intalniri de gradele 3 si 4 cu astronauti sositi din adancurile instelate ale Universului si care, datorita supertehnologiei pe care pamantenii n-o puteau deosebi de magie, au fost perceputi si asimilati ca dumnezei…

 7. ionescu cristian Says:

  Nu cred ca Isus a existat vreodata. Mai mult, nu cred ca au existat aievea nici macar toti patriarhii biblici, poate chiar niciunul. Toate textele biblice sunt prelucrari ale miturilor babiloniene, asiriene, sumeriene, egiptene, persane si chiar ale Romei antice. Toate religiile au scop de control social si de inavutire a liderilor. Nicio religie n-are exclusiv scop spiritual. Doar imbecilitati si nonsensuri…

 8. ionescu cristian Says:

  Eu cred ca nimicirea oraselor biblice Sodoma si Gomora nu e decat o fantezie a cronicarilor biblici, care au avut drept model bombardamentul atomic asupra oraselor antice Mohenjo Daro si Harappa de pe Valea Indusului. In timp ca existenta oraselor Sodoma si Gomora nu a fost niciodata dovedita arheologic, Mohenjo Daro si Harappa au existat cu adevarat, ruinele lor fiind cercetate si in prezent. Ele sunt reale si analizele au evidentiat mai mult decat clar radioactivitatea extrema a scheletelor umane si a obiectelor din jur, la care se adauga nisipul vitrificat transformat in sticla de temperaturile uriase ale exploziilor nucleare, confirmand intru totul descrierea catastrofei, relatata amanuntit si exact in paginile Mahabharatei.

 9. ionescu cristian Says:

  Cu alte cuvinte, evreii, tinand cont de caracterul lor lacom dupa averi, bunastare, influenta si putere, sunt tocmai indivizii ideali de a fura, acapara si a-si insusi foloase necuvenite, deci si potentiali hoti de opere literare ori scrieri carenu le apartin, adica plagiatori. Toata Biblia e o culegere plagiata rusinos de la alte civilizatii mai vechi ale Orientului, inclusiv Potopul sumerian, plagiat aproape cuvant cu cuvant.

 10. ionescu cristian Says:

  Evreii erau niste nenorociti de nomazi, fara niciun fel de istorie notabila. Asa ca ce si-au zis: ,,Hai sa ne facem si noi o istorie care sa impresioneze lumea, inventand intamplari preluate din istoria si traditiile marilor civilizatii antice! Ce, noi suntem mai fraieri ca altii, sa ramanem doar niste salbatici nomazi?,, Asa a aparut Biblia, presarata cu ineptii, nonsensuri si autocontraziceri. Pentru ca a fost scrisa de mai multi si unul nu stia ce minciuna a scris cel dinaintea lui, scriind el o minciuna mai gogonata si tampa. De aia in Biblie nu gasesti date calendaristice si precizari geografice exacte ale locurilor intamplarilor : pentru ca nimeni sa nu poata merge pe acele meleaguri si sa verifice autenticitatea relatarilor. Ce sa verifice, daca toate erau minciuni?

 11. delia Says:

  este un fals ca toate falsurile din Biblie, au fost cercetate de istorici si rascercetate mii de documente sa gaseasca un fir de adevar , asa e ISUS N-A EXISTAT,

 12. jack Says:

  si daca nu a existat de asta nu poti dormi?

 13. AlexD Says:

  si daca nu a existat de asta nu poti dormi?

  Măcar încearcă un trolling un pic mai inteligent.
  Sau nu poți dormi până nu-ți “verși” prostia pe Net?

 14. Adrian Constantin Says:

  Istoria umanitatii poate avea doua mari etape de existenta. O prima etapa este a umanitatii marcate de religiozitate iar a doua , ipotetica , aceea a evadarii din inchisoarea religiei. Atunci poate incepe marea provocare a unei noi civilizatii.O istorie a unui om care se regaseste pe sine , se accepta si neaga continutul valoric care a intretinut de milenii propria sa alienare.

 15. adina Says:

  Isus este doar o idee, nu s-au invrednicit sa-i lase un chip. Cei care cred in himere, cum arata Isus? Am vazut icoane un un Isus blond, castaniu, par negru,chiar asa? Macar din respect putea avea un singur chip. Ne-a dus de nas biserica 2017 ani si incearca sa ne mai duca inca. Cat o fi platit biserica pwntru “documentele de la Marea Moarta?” asta-i alta facatura. Ce averi uriase a strans biserica de pe urma mitului fara chip.

Leave a Reply